Újévi könnyed falatok
Almával töltött sült cékla
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 dl tejföl vagy szójajoghurt
3 evőkanál reszelt torma
só
őrölt fekete bors
3 szál szárzeller, vékonyra szeletelve
1 alma, magházától megfosztva és kis kockákra vágva
4 közepes cékla, meghámozva
A tejfölt a tormával összekeverjük, sózzuk, és borsozzuk. Ebből két evőkanálnyival a szárzellert és az almát összekeverjük, majd a maradékot félretesszük. A megtisztított céklák közepét a teteje felől karalábévájóval kivájjuk. A kikapart céklát a szárzelleres almával összeforgatjuk, majd a céklák üregébe töltjük. Hőálló tálba ültetjük, és alufóliával szorosan lefedjük, majd 220°C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 200°C) kb. 1 óra 10 perc alatt puhára sütjük. Tálaláskor a maradék tormás tejföllel meglocsoljuk.
Diótejes savanyúkáposzta-leves
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg dió, vízbe áztatva
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál szűz olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, apró kockákra vágva
1 kiskanál pirospaprika
5-6 szem egész fekete bors
50 dkg savanyú káposzta, kisebb csíkokra vágva
A diót 1 liter vízzel leturmixoljuk, majd gyolcs anyagon átszűrjük. A fokhagymát az olívaolajon megpirítjuk, majd a vöröshagymát rászórjuk, és megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzzuk, majd a pirospaprikát és a borsot belekeverjük. Az előkészített diótejjel felengedjük, és a káposztát beletesszük. Kis lángon felmelegítjük (minél tovább főzzük, annál kevésbé lesz karcsúsító étel). Mivel a diótej és a savanyú káposzta nyersen is fogyasztható, 40°C-ra melegítve a legjobb.
Ízek és Érzések magazin