Rosszkedv ellen jól jöhet a mogyoró
A szürke, hideg őszi napokon bizony sokszor nincs kedvünk kikelni az ágyból, nemhogy még dolgozni vagy iskolába menni. Persze jól jön ilyenkor egy kis lustálkodás és ágyban heverészés, de legyünk résen. A lehangoltság, rosszkedv könnyen depresszióba csaphat át, amelyből bizony nem egyszerű kimászni. Hogy ez a probléma velünk még csak véletlenül se essen meg, már most kezdjünk el hangulatjavító alapanyagokat, finomságokat majszolgatni, melyek közül az egyik legértékesebb a mogyoró.
A mogyoró remek hangulatjavító
Mivel az elfogyasztott ételek befolyással vannak hangulatunkra, érdemes jobban odafigyelni étkezésünkre és a felhasználni kívánt alapanyagokra. Hogy ne törjön ki rajtunk a rosszkedv, együnk naponta négyszer-ötször kisebb mennyiségeket, így vércukorszintünk többnyire stabil marad, és nem ingadozik annyira. Az alapanyagok tekintetében részesítsük előnyben a B-vitaminokban, magnéziumban, vasban, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket.
Az olajos magvak, közöttük a mogyoró is bőven tartalmaz magnéziumot és omega-3 zsírsavakat, így remek választás lehet egy borongós napon. Bár a mogyorót magas zsírtartalma miatt sokan csak félve eszik, ezek a zsírok többnyire telítetlen zsírok, melyek jótékonyan hatnak szervezetünkre, így bátran, de persze mértékkel fogyasszunk belőle. Naponta egy marék mennyiség az ajánlott adag. Emellett kimutatták az olajos magvak szív- és érrendszeri-, valamint daganatos betegségekre gyakorolt jótékony tulajdonságait is, így eggyel több indok, miért érdemes a mogyorót rendszeresen fogyasztani.