A lisztet tálba szitáljuk és a közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk cukrot és a meglangyosított tej felét. A szélekről hozzákeverünk egy kis lisztet, letakarjuk és 15 percig kelni hagyjuk. A margarint vagy vajat felolvasztjuk. A maradék tejben elkeverjük a maradék cukrot, sót, tojásokat és a langyos margarint. Több részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A marcipánt kis kockákra, a mandulát finomra vágjuk, és mindkettőt a lekvárba keverjük. Tespibe sütőpapírt vágunk. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és a sütőpapíron kinyújtjuk. A papírral együtt behúzzuk a tepsibe. Hosszanti irányban 3 egyenlő részre osztva bejelöljük, és a két szélső harmadot kissé rézsútosan, 2 cm széles csíkokra bevágjuk. A tészta közepébe halmozzuk a tölteléket, egyenletesen elosztjuk rajta a marcipánt, és jobbról-balról 1-1 tésztacsíkot fonatszerűen egymásra hajtogatunk. Konyharuhával letakarjuk, és 20 percig kelni hagyjuk, majd 200°C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A cukrot és a vizet felforraljuk. 35 percnyi sütés után kivesszük a kalácsot a sütőből, megkenjük a sziruppal, és további 10 percet sütjük.