Paradicsomszósz elkészítéséhez a felkockázott vöröshagymát kevés olajon pici sóval, borssal üvegesre pároljuk. A paradicsomot felkockázzuk és a hagymán átforgatjuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal. Beletesszük a cukrot, megszórjuk ízlés szerint oregánóval, bazsalikommal és tört borssal. Tűzről lehúzva belekeverjük a tejfölt. Spenót szósz elkészítéséhez a spenótot megpucoljuk, összeszeljük, és cseppnyi olajon megpároljuk. Ha fagyasztott, mehet fagyasztva rögtön a lábosba, kis lángon főzzük. Ha felolvadt, belereszeljük (intenzívebb) vagy beleszeljük a fokhagymát, picit sózzuk, borsozzuk és összefőzzük. Hőálló tál aljába 2 merőkanál paradicsomszószt terítünk. Letesszük az alsó sor (száraz) tésztát. A paradicsomszósz felét elterítjük az első sor tésztán (bőségesen lepje el). Következik a második sor tészta. Elterítjük a teljes spenótszószt, majd az utolsó sor tésztát tesszük le. Egyenletesen beborítjuk a maradék paradicsom szósszal, s sajttal, paradicsommal, bazsalikommal, oregánóval ízlés szerint megszórjuk, díszítjük. 180 °C-on (4-es fokozat) kb. 30 perc alatt megsütjük. Késpróbát végzünk, ha megfőtt benne a tészta és hullámos lesz, akkor jó. Tippek: Nem kell kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni, ezért fontos a bőséges, leveses szósz. A passzírozott paradicsomvelőt kb. 70 dkg friss paradicsomból is elő lehet állítani (összeszelni a paradicsomot, összefőzni és turmixolni). Paradicsomlé is helyettesítheti a passzírozott paradicsomot, ez esetben egy sűrített paradicsommal lehet az állagát sűrűbbé tenni. A spenót lehet fagyasztott is (legalább jó leveses…). A bőséges, leveses szósz elengedhetetlen ennél az ételnél, a tészta fel fogja szívni (ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt). Tejföllel tálalva is mesés, de ki lehet hagyni a szószból is. Variációs lehetősége számtalan.