Olvasó üzemmód
0 0
Add to Meal Plan
Profiterol

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok száma
7.00 db tojás
200.00 ml víz
200.00 ml olaj
200.00 g liszt
1.00 csipet
1.00 csipet cukor
1500.00 ml 30%-os állati tejszín
150.00 g fehércsokoládé
300.00 g étcsokoládé
250.00 g cukor
1.00 db vaníliarúd

Profiterol

Konyha:
  • 60 perc
  • Személyek 4
  • Hard

Ingredients

Leírás

Share

Profiterol recept

Elsőként a tölteléket és az öntetet kell elkészítenünk.

Profiterol krém elkészítése

Mérjük ki külön edénybe a két csokoládét, a tejszínt pedig forraljuk fel. A felforrt tejszínből 500 ml-t mérjünk a fehércsokoládéra, majd habverővel vagy botmixerrel keverjük csomómentesre. A maradék 1000 ml tejszínt öntsük az étcsokoládéra, adjuk hozzá a cukrot is, és ezt is mixeljük csomómentesre. Ezután mindkét öntetet le kell hűtenünk legalább 9°C-ra, de az sem baj, ha hidegebbre. Ezért ezt a műveletet érdemes órákkal korábban elvégezni.

Fánk elkészítése

A fánk készítéséhez az olajat, a vizet a csipet sóval és a csipet cukorral tegyük fel forrni. Ha felforrt, adjuk hozzá a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, illetve reszteljük, amíg el nem válik az edény falától, ekkor vegyük le a gázról. Keverjük tovább robotgéppel, és közben óvatosan adagoljuk bele egyesével a tojásokat. A tojásokkal keverjük simára a tésztát.

Töltsük nyomózsákba az anyagot, és dresszírozzunk kb. 4 cm átmérőjű félgömböket. Tartsunk közöttük legalább 5-6 cm távolságot. (Ha nincs nyomózsákunk, két vizes kanállal formázzunk galuskákat.) 200°C-os előmelegített gőzös sütőben (gőzös sütő hiányában spricceljük meg vízzel a tésztát) 20-25 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat.

A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik a fánkocska. Sütés közben repedések keletkeznek a fánk felületén. Akkor sült át biztosan, ha a repedései és a felülete többi részei is egyenletesen aranybarnák.

Fánk megtöltése

A sütőben alaposan felfújódott a fánkunk és a közepe üreges lett. Ha kihűltek a fánkok, fakanállal döfjünk lyukat az aljára. A lehűlt fehércsokoládés krémünket lassú fokozaton verjük fel. Legyünk óvatosak, mert ha gyorsan keverjük vagy, ha túl sokáig akkor betúrósodik. Csak addig habosítsuk, míg tartása nem lesz A felvert krémet töltsük habzsákba, és töltsük meg a fánkokat.

Csokoládés öntet

Kissé habosítsuk ki az étcsokoládés krémet is, de ez maradjon folyékony. A habosítással csak egy lazább szerkezetet szeretnénk adni a krémnek, hogy szebben takarjon. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy belemártunk egy hablapátot. Húzunk bele az ujjunkkal egy csíkot, és ha nem folyik össze, akkor megfelelő tartása van a krémünknek. Az étcsokoládés öntettel öntsük le a betöltött fánkokat, vagy egyesével mártsuk ki mindet. Érdemes elkészítés után legalább két órát hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.

Tipp:

Ugyanebből a tésztából ekler fánkot is készíthetünk Az erről készült receptvideót itt tekinthetik meg: Ekler fánk recept

Természetesen az étcsokoládés öntetet is ki lehet habosítani, ha ugyanolyan óvatosan tovább keverjük. Ekkor a fehércsokoládés részt verjük fel kevésbé, és azt használjuk öntetnek.

miele01

previous
Bélszín darabolás
next
Fafülgombás-bambuszrügyes fitt saláta üvegtésztával (hidegen)
previous
Bélszín darabolás
next
Fafülgombás-bambuszrügyes fitt saláta üvegtésztával (hidegen)

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

A Miele cookie-kat használ, hogy optimalizálhassa és folyamatosan fejleszthesse a weboldalt. A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. A weboldalon található cookie-kal kapcsolatos részletes információk a "További információk" gombra kattintva érhetők el. Ezen a ponton dönthet úgy is, hogy nem fogadja el a cookie-k használatát, azonban ez esetben ennek megfelelően kell beállítania a böngészője erre vonatkozó beállításait.

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here