Az összes anyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót, a citrom és a narancshéjat. Majd elmorzsoljuk a lehűtött vajjal és a zsírral.
Végül összegyúrjuk a tejes résszel.
Ügyeljünk rá, hogy gyors és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Sima felületű tésztát kell kapnunk.
Amint a tészta összeállt, osszuk 50 g-os darabokra, és gömbölyítsük fel. Hűtőben, letakarva pihentessük 30 percet.
Dió vagy máktöltelék készítése
A megadott recept 20 kiflire elegendő.
A diós vagy mákos töltelék összetevői megegyeznek, vagy dióval, vagy mákkal készítjük.
Tehát a harminc tésztához egyszer készítsük el dióval, egyszer pedig mákkal. Keverjük össze az édes morzsát a dióval vagy a mákkal. A többi hozzávalót tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió vagy mák és a morzsa), és keverjük össze.
Kihűlés után mérjünk ki belőle 30 g-os darabokat.
A sütemény összeállítása
A lepihent tésztákat, liszt nélkül nyújtsuk ki 10-12 cm széles, ovális alakra. Rúdformában helyezzük bele a tölteléket és sodorjuk bele. A végeiket hegyezzük ki.
A diósból patkót, a mákosból ácskapocsformát alakítunk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük. Lekenjük két tojássárgája és egy egész tojás elegyével.
Ezután hűvös helyen pihentetjük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor lekenjük tojás fehérjével, és ismét hűvös helyen szárítjuk.
Amint megszáradt rajta a fehérje, tegyük 200°C-os előmelegített sütőbe 12 percre. Sütés közben figyeljünk rá, mert minden sütő egy picit más.