A zselatinport tegyük egy keverőtálba, és öntsük rá a vizet. Keverjük el gyorsan, mert a zselatin gyorsan megköt. A cukrot a mézzel és a vízzel kezdjük el forralni. Amikor már láthatóan bugyog és habzik, húzzuk le a tűzről egy pillanatra. A tüzet vegyük alacsonyabb fokozatra (villanytűzhely esetében II-es fokozatra), majd főzzük 4-5 percig így. Amikor elkészül, egy átlátszó, sűrű szirupot kapunk. A szirupból tegyünk egy-két ek-lal a zselatinhoz, és kezdjük el keverni a szirupot. Ez az a pillanat, amikor hozzáadhatjuk a színezéket és az aromákat. TIPP: Zselés színezékből elég egy késhegynyi is. TIPP: Ahhoz, hogy a megfelelő állagot elérjük, sokáig és intenzíven kell verni a szirupot. Ezért érdemes robotgépet használni a művelethez. Amint elkeveredett a szirup a zselatinnal, öntsük hozzá az egész szirupot, és 6 percig közepesen magas fokozaton verjük a masszát. Látható, amikor elkezd buborékos lenni a massza. Tegyük a legmagasabb fokozatra a habverőnket, és addig verjük a masszát, amíg ki nem fehéredik, elkezd nyúlóssá, ragacsossá válni. Nekem ez 9 percet vett igénybe. Vegyünk egy lapos tuppert vagy műanyag ételtároló dobozt (kb. 20×25 cm), és tegyünk az aljára egy sütőpapírt. Ezt kenjük le vékonyan olajjal. Erre öntsük a pillecukrot, amit egy olajozott hátú kanállal próbáljunk elsimítani. A tetejére szintén tegyünk egy olajjal átkent papírt. A pillecukor így két réteg olajos sütőpapír közé kerül. Tegyük a hűtőbe 3-4 órára. Majd vegyük ki, távolítsuk el a papírokat. Egy konyhai ollóval vágjuk először csíkokra, majd kockákra. De akár karácsonyi kiszúrókkal is készíthetünk ünnepi formákat belőle. Ebben az esetben lesz anyagveszteség, amit csak úgy megehetünk. A kivágott pillecukrokat kukoricakeményítővel kevert porcukorba (fele-fele mennyiségben kevert) hempergessük meg. Hónapokig eltartható, mert csupa cukor.