Olvasó üzemmód
0 0
Add to Meal Plan
Panettone – olasz gyümölcskenyér

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok száma
1.00 kg búzaliszt
400.00 g vaj
300.00 g cukor
250.00 g kovász
200.00 g mazsola
100.00 g kandírozott gyümölcs
3.00 db tojás
12.00 db tojássárgája
2.00 kk

Panettone – olasz gyümölcskenyér

Konyha:
  • 140 perc
  • Személyek 4
  • Hard

Ingredients

Leírás

Share


Pár nappal korábban, mielőtt elkészítenénk, a kovászt hűtőben tároljuk, hogy kétszeresére nőjön. Kalkuláljunk az idővel! Ha a panettonét korán reggel szeretnénk elkészíteni, akkor egy nappal előtte, kb. 2 órakor délután vegyük ki a hűtőből a kovászt és hagyjuk pár órát meleg környezetben (általában kikapcsolt sütőben), hogy kétszeresére nőjön. Ezután adjunk hozzá 150 g lisztet, gyúrjuk össze és 3 órát hagyjuk kelni. További 130 g lisztet adjunk hozzá és langyos vízzel gyúrjuk újra össze, és újabb 2 órát hagyjuk állni. Ezalatt az idő alatt vágjuk fel a kandírozott gyümölcsöket, áztassuk be a mazsolát langyos vízbe, oldjuk fel a cukrot egy ujjnyi vízben vízfürdő felett, hagyjuk langyosra hűlni. Aztán vegyítsük hozzá a tojásokat (3 teljes, 12 sárgája), és lassanként keverjük össze. Külön olvasszunk meg 300 g vajat víz felett anélkül, hogy forralnánk (a maradék 100 g-ra később lesz szükség). Egy nyújtódeszkára teszünk 1 kg szitált lisztet, középébe az összegyúrt masszát – amit hagyunk kelni – oldalra a sót, aztán lassanként elkezdjük összedolgozni. Először hozzáadva a mostmár langyos, felolvasztott vajat, és aztán az összetett tojást és cukrot, majd jól keverjük össze az egészet. Mikor már minden össze van keverve, összegyúrjuk erővel 20 percig. Végezetül a mazsolát hozzátesszük a kandírozott gyümölcsökkel együtt, és újra összekeverjük, hogy jól elszóródjanak. Ekkor a tésztát 3 részre osztjuk, amik 3 nagy sütit eredményeznek, de csinálhatunk több kisebbet is, attól függően, hogy milyen formáink vannak. Vajazzuk ki a sütőedényeket, és hagyjuk bennük kelni a tésztát egész éjjel, végig elzárt sütőben. Elvileg a duplájukra kell, hogy nőjenek! Sütés előtt tegyük 10 percre hideg helyre a sütiket, de eközben már melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Csináljunk a panettonék tetejére egy keresztet, és 5 perc sütés után nyissuk ki a sütőajtót egy pillanatra, rakjuk a vajat a panettonék közepébe. Így kapjuk meg a tipikus puha tetejű panettonét. Süssük 1 óra 15 percet (nagy panettone 1 kilós, de kevesebb ideig, ha kisebbeket készítünk) és amikor kezd színe lenni, akkor 150 °C-ra vegyük le a hőmérsékletet. Alsó-felső sütést használjunk, de kb. a sütési idő felétől takarjuk le a sütiket egy darab sütőpapírral, hogy ne legyenek túl barnák. Hagyjuk lassan kihűlni őket fejjel lefelé egy konyharuhán, és már kész is a panettonénk.

miele01

previous
Halászlé
next
Grillezett galambmell
previous
Halászlé
next
Grillezett galambmell

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

A Miele cookie-kat használ, hogy optimalizálhassa és folyamatosan fejleszthesse a weboldalt. A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. A weboldalon található cookie-kal kapcsolatos részletes információk a "További információk" gombra kattintva érhetők el. Ezen a ponton dönthet úgy is, hogy nem fogadja el a cookie-k használatát, azonban ez esetben ennek megfelelően kell beállítania a böngészője erre vonatkozó beállításait.

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here