Az élesztőt a tej felével és egy tk cukorral felfuttatjuk. Miután összekevertük az élesztőt a cukorral és a tejjel, szórjunk kevés lisztet a tetejére. Kis lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük a tejet. A liszteket egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojásokat, a reszelt citrom héját. Ha a tej-vaj keverék kézmelegre hűlt, a felfutott élesztővel együtt hozzáöntjük a lisztes keverékhez, majd a végén a mazsolát és a mandulát is. A kuglófformát jól kivajazzuk, a formába zsemlemorzsát szórunk, a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne, óvatosan elegyengetjük, és fél órát kelni hagyjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a rácsot az alsó részre toljuk. A szépen megkelt és feljött kuglófot 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Formából pár perc pihentetés után óvatosan kiborítjuk egy rácsra.