A rizst sóval puhára pároljuk 15 perc alatt a gőzpárolóban. Közben előkészítjük a paprikát és a paradicsomokat. A paradicsomokat meghámozzuk a gőzpároló segítségével. A paprikákról levágjuk a kalaprészt, s kicsit megsózzuk őket belülről. Friss fokhagymát vékony szeletekre daraboljuk, a húshoz hozzárakjuk a felét. Rakunk hozzá kis sót, őrölt feketeborsot, majd a megpárolt rizst, és ezt visszatöltjük a paprikákba. A sütőben 200 °C-on készre sütjük 20-25 perc alatt. Közben a paprika bőre megbarnul kicsit. Elkészítjük a mártás részét: kevéske olívaolajat rakunk egy edénybe, rárakjuk a fokhagymát, pár másodpercig pirítjuk, majd rárakjuk a meghámozott paradicsomot, kevéske sót rakunk hozzá, menet közben összedaraboljuk a zellerszárat, azt is belerakjuk. Ha tálaláskor savanykás az íze, egy csipetnyi cukrot, és a legvégén friss bazsalikommal hintjük meg. A megfőtt a mártást kicsit összeturmixoljuk, nem baj, ha darabos marad. A megsütött paprikát felvágjuk, megmosott friss bazsalikomot feldaraboljuk, hozzákeverjük a szószhoz, és tálaljuk.