Tegyük egy keverőtálba a lisztet, reszeljük hozzá a (megmosott) fél citrom héját, keverjük a lisztbe. Képezzünk egy kis mélyedést a közepébe, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot és öntsük bele a langyos víz felét, a vízbe a kanál olajat. Adjuk hozzá (a megmosott és külön edényben felütve ellenőrzött) tojást. A víz másik felét apránként adagolva gyúrjuk lágy tésztát (lisztfüggő, hogy mennyi vizet vesz fel, de egy picit ragadós legyen a tészta). Letakarva kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt. Amíg kel a tészta, készítsük elő a sörösdobozokat: mossuk ki, töröljük szárazra, majd tekerjük be alufóliával. Kenéshez egy kis edényben készítsünk elő 2-3 ek-nyi olajat és a kenőecsetet. A hempergetéshez egy lapos tányérban keverjük el a cukrot a fahéjjal, és olajozzuk ki a tepsit. Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítva osszuk 4 egyenlő részre, majd egyesével sodorjunk kb. 70-80 cm hosszú és 1 cm átmérőjű csíkokat. Kenjük le olajjal az alufóliázott dobozok oldalát, és tekerjük fel egyesével (egy doboz – egy tésztacsík) a csíkokat spirál alakban úgy, hogy a tésztacsík eleje az első körbetekerés alá kerüljön, majd a tésztacsíkok között 0,5 cm széles helyet hagyva tekerjük addig, amíg a tésztacsík engedi, majd a végét kissé nyomjuk az előtte haladó tésztához. Enyhén lisztezett felületen, a doboz két végén fogva, enyhén nyomva a tésztát, görgessük át néhányszor a tésztaspirált, így egyenletesen vastag lesz, és összeérnek az üresen hagyott részek. Kenjük le enyhén a tésztát olajjal, és hempergessük meg a fahéjas cukorban, majd fektetve tegyük a tepsire (ha a dobozt állítva tesszük, lecsúszik az olajos alufólián a tésztatekercs). Végezzük ezt el minden tésztacsíkkal. Gyújtsuk be a sütőt 180 °C-ra (4-es fokozat). Ha előmelegedett a sütő 180 °C-ra 10-12 perc alatt süssük meg a kürtőskalácsokat. Tippek: Fahéj helyett vagy mellett lehet vaníliás cukrot is használni. Aki nem szereti a kristálycukrot a felületen, használjon a hempergetéshez porcukrot.