A halakat megtisztítjuk a pikkelyektől, majd jól megmossuk és kiszedjük belőle a belsőségeket. A haltejet és az ikrát félrerakjuk, majd felhasználjuk a levesben.
A haldarabokat belerakjuk egy lábasba, felöntjük kb 2-2,5 l vízzel, és kb. 1,5-2 órán át fogjuk főzni. Miközben felforr a hal alaplé, hozzáadjuk a vöröshagymát és a sót.
A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomokat is felkockázzuk, megsózzuk és egy kis darab erős paprikával együtt hozzáadjuk az alapléhez.
Innen még 1,5-2 órán át főzzük, a vége felé pirospaprikával megszórjuk. Innen még 20 percig főzzük.
A halfiléket bevagdossuk, megsózzuk és hagyjuk picit pácolódni. Az elkészült halászlevet leszűrjük, beletesszük a filéket, és még rakhatunk hozzá paprikát és paradicsomot, és további 20 percig főzzük.