Recept 3 db 250 g-os kalácshoz A tészta készítéséhez az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, majd belekeverjük a sót, a reszelt citrom és narancshéjat. Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt, osszuk 12 db 70 g-os részre, majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben kb. 30 percen át. Ezt az anyagmennyiséget kétszer készítjük el, egyszer dióval, egyszer pedig mákkal. Töltelék elkészítéséhez az édesmorzsát keverjük össze a dióval, illetve a mákkal. A többi anyagot a vízzel forraljuk fel, majd öntsük rá a száraz alapanyagokra, és keverjük össze. Miután kihűlt mérjünk ki belőle 50 g-os darabokat. Tipp: A tölteléket ízlésünk szerint variálhatjuk. Készíthetjük pl.: víz helyett tejjel, ízesítő anyagként használhatunk még mézet, lekvárokat és aszalt gyümölcsöket. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne változtassuk meg a töltelék keménységét. Kalács összeállításához a tésztadarabokat nyújtsuk ki ovális alakúra, és hosszanti irányban osszuk szét rajta a tölteléket, majd sodorjuk fel. Így hosszúkás szálakat kapunk. Ezeket fonjuk össze négyesével, két diós és két mákos variációban. A kalácsok lekenése: A megfelelő keverési arány a kenőtojáshoz 2 tojássárgája és egy egész tojás. Ezzel kenjük le a kalácsokat először, majd tegyük hűvös helyre száradni. Ha megszáradt rajta az első réteg, akkor kenjük le tojásfehérjével és ismét szárítsuk hűvös helyen. Amikor megszáradt a kalácsokon a tojásfehérje, szurkáljuk meg és tegyük 190 °C-os előmelegített sütőbe 25-30 percre. A sütési idő felénél kapcsoljuk be a nedvességtartalom csökkentő programot, ennek híján támasszuk ki a sütőajtót egy gyufásskatulyával.