Tegyük az összes hozzávalót egy gyorsforralóba, s kezdjük el melegíteni, majd közepes lángon forralni. Közben készítsünk magunk mellé egy jégkockákkal teli hideg vizes edényt. Szükségünk lesz még egy kb. 25×15 cm méretű dobozkára (pl. tupper), sütőpapírral kibélelve, amit vékonyan kivajazunk. A masszát forrás utántól számítva kb. 25 percig kell folyamatosan kevergetve főzni. A massza rotyog, ezért vigyázni kell, nehogy valami konyhai baleset történjen a készítése közben. A folyamatos kevergetéssel ezek megelőzhetők. Egy idő után azt lehet észrevenni, hogy a massza tetején kezd halvány karamell színű elszíneződés látszani. A vajkaramella készítése abban különbözik a sima karamell készítésétől, hogy ebben az esetben a tejtermékek tejcukor tartalmát kell kiolvasztani, azaz karamellizálni. Ez jóval több időt vesz igénybe, mint a hagyományos karamell készítése. Nekem kb. 20 perc után elkezdett a massza láthatóan és érezhetően besűrűsödni. Kicsit nyúlóssá, ragacsossá vált. A hideg, jeges vízbe időnként cseppentettem egy csepp masszát, ezzel lehet ugyanis ellenőrizni, hogy megfelelő-e már. Ha még nem jó a karamell, akkor a víz alján a karamell csepp egy-két perc alatt szétesik kicsi szemcsékre, ha jó az állaga, akkor egyben marad. Amikor elértük ezt az állagot, akkor beleöntjük a masszát a vajazott formába, és mehet pár órára a hűtőbe. Miután megdermedt, vajas késsel szeleteljük fel. Először a keskenyebbik szélénél kezdjük. Vágjunk le egy kb. 2 cm vastag szeletet, ehhez érdemes hosszú, kicsit recés élű kést használni. Óvatosan tegyük rá a pengét a kemény masszára, majd kezdjük el föl-le billegtetve, óvatos mozdulatokkal bevágni a felületét. Ha ez megvan, akkor nyomjuk rá erősen, és már le is vágtunk egy szeletet. Ezt követően ugyanezzel a módszerrel vágjuk kockákra. Érdemes hűtőben tárolni, mert szobahőmérsékleten kicsit megolvad, és könnyen összeragadhatnak.