Olvasó üzemmód
0 0
Add to Meal Plan
Házi vajkaramella

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok száma
250.00 ml Tejszín
250.00 g cukor
6.00 dkg vaj
1.00 csomag vaníliás cukor
6.00 dkg méz
3.00 csipet

Házi vajkaramella

Tulajdonságok:
  • Gluténmentes
Konyha:
  • 50 perc
  • Személyek 6
  • Medium

Ingredients

Leírás

Share


Tegyük az összes hozzávalót egy gyorsforralóba, s kezdjük el melegíteni, majd közepes lángon forralni. Közben készítsünk magunk mellé egy jégkockákkal teli hideg vizes edényt. Szükségünk lesz még egy kb. 25×15 cm méretű dobozkára (pl. tupper), sütőpapírral kibélelve, amit vékonyan kivajazunk. A masszát forrás utántól számítva kb. 25 percig kell folyamatosan kevergetve főzni. A massza rotyog, ezért vigyázni kell, nehogy valami konyhai baleset történjen a készítése közben. A folyamatos kevergetéssel ezek megelőzhetők. Egy idő után azt lehet észrevenni, hogy a massza tetején kezd halvány karamell színű elszíneződés látszani. A vajkaramella készítése abban különbözik a sima karamell készítésétől, hogy ebben az esetben a tejtermékek tejcukor tartalmát kell kiolvasztani, azaz karamellizálni. Ez jóval több időt vesz igénybe, mint a hagyományos karamell készítése. Nekem kb. 20 perc után elkezdett a massza láthatóan és érezhetően besűrűsödni. Kicsit nyúlóssá, ragacsossá vált. A hideg, jeges vízbe időnként cseppentettem egy csepp masszát, ezzel lehet ugyanis ellenőrizni, hogy megfelelő-e már. Ha még nem jó a karamell, akkor a víz alján a karamell csepp egy-két perc alatt szétesik kicsi szemcsékre, ha jó az állaga, akkor egyben marad. Amikor elértük ezt az állagot, akkor beleöntjük a masszát a vajazott formába, és mehet pár órára a hűtőbe. Miután megdermedt, vajas késsel szeleteljük fel. Először a keskenyebbik szélénél kezdjük. Vágjunk le egy kb. 2 cm vastag szeletet, ehhez érdemes hosszú, kicsit recés élű kést használni. Óvatosan tegyük rá a pengét a kemény masszára, majd kezdjük el föl-le billegtetve, óvatos mozdulatokkal bevágni a felületét. Ha ez megvan, akkor nyomjuk rá erősen, és már le is vágtunk egy szeletet. Ezt követően ugyanezzel a módszerrel vágjuk kockákra. Érdemes hűtőben tárolni, mert szobahőmérsékleten kicsit megolvad, és könnyen összeragadhatnak.

miele01

previous
Gouda sajtos pogácsa
next
Túrótorta Farkas Vilmossal
previous
Gouda sajtos pogácsa
next
Túrótorta Farkas Vilmossal

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

A Miele cookie-kat használ, hogy optimalizálhassa és folyamatosan fejleszthesse a weboldalt. A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. A weboldalon található cookie-kal kapcsolatos részletes információk a "További információk" gombra kattintva érhetők el. Ezen a ponton dönthet úgy is, hogy nem fogadja el a cookie-k használatát, azonban ez esetben ennek megfelelően kell beállítania a böngészője erre vonatkozó beállításait.

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here