A cukkini rizottóhoz a rizst a sóval, a borssal és a finom karikákra vágott vöröshagymával összekeverjük. A bort hozzáöntjük, és gőzpárolóban 5 percig 100 °C-on pároljuk. Aztán a zöldségleves felét ráöntjük, és további 8 percet pároljuk 100 °C-on. A rizst felkavarjuk és a maradék zöldséglevest ráöntjük, majd még egyszer 10 percre pároljuk. A cukkinit kockákra vágjuk, egy perforált aljú párolóedénybe tesszük, és az utolsó 5 percre együtt pároljuk. A cukkiniből 300 g-ot, valamint az összetört fokhagymagerezdet a tejszínnel finoman pürésítjük és ízesítjük, a maradékot kockákban hagyjuk. A cukkini pürét és a cukkini kockákat a rizottóhoz keverjük, majd parmezánnal és vajjal befejezzük a főzést.