Az összetevőkből gyúrjunk lágy rugalmas tésztát, majd légmentesen letakarva pihentessük egy órát.
A vajas részhez az összetevőket gyúrjuk össze, de ne habosítsuk. Éppen csak álljon össze, majd kilapítva hűtsük.
A lepihent tésztából formázzunk lóherét, azaz négy irányba nyújtsuk el a tészta széleit. Középen viszont hagyjuk vastagabbra a tésztát, ide helyezzük a kidermedt vajrészt.
Hajtsuk rá a négy elnyújtott tésztarészt, vigyázzunk, hogy sehol ne látszódjon ki a vaj.
Hajtogassuk be szimplán, majd duplán. Pihentessük hűtőben 30 percet, majd hajtsuk be ismét szimplán.
Ugyanígy kell hajtogatni a blundeltésztát, erről videót itt találhatunk.
Ha kész vagyunk a hajtogatással, fóliázzuk le a tésztát, és újabb 30 percet pihentessük hűtőben.
Ha lepihent, nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd kissé fesztelenítsük, azaz kissé emeljük meg a tésztát, hogy összeugorjon, így nem fog akkor összeugrani, amikor kiszúrjuk, tehát jobban megtartja a formáját.
Kb. 8 cm átmérőjű kiszúróval szúrjuk a fánkot, és annak a közepét 3 cm átmérővel szúrjuk ismét.
Helyezzük lisztezett konyharuhára, és takarjuk le vizes konyharuhával, így kelesszük 30 percen keresztül.
180 °C-os olajban süssük. Mindkét oldalát 2-3 percig süsük, míg aranybarna nem lesz, majd rácsra szedjük lecsöpögni.
Az olajba helyezéskor arra figyeljünk, hogy az az oldala, amelyik kelesztéskor alul volt, most felülre kerüljön, így szebb lesz a formája sütés közben.
Kihűlés után fánktöltő nyomócső segítségével betölthetjük kedvenc töltelékünkkel. A tetejét pedig áthúzhatjuk színes fondánnal, ganache-sal vagy glazúrral.
Maga a sütemény elkészítése kissé pazarló sajnos. Ugyanis ha kiszúrjuk a kinyújtott tésztából, kerek kiszúróval a fánkokat, akkor lesz maradék tészta.
Ha viszont ezt a maradékot összegyúrjuk, hogy újra kinyújtsuk, akkor már elvész a hajtogatással kialakított leveles szerkezet.
Ezért javaslom, hogy a maradék tésztát egyszerűen csak süssük ki, úgy is el fog fogyni.