Mézeskalács készítés és díszítés Farkas Vilmos módra
Mézeskalács recept:
1000 g liszt (Bl 55)
2 csipet szódabikarbóna
300 g porcukor
500 g Akácméz
100 g vaj
2 egész tojás
2 csipet mézes fűszerkeverék (Fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér)
A tészta begyúrása:
A vajat és a mézet kissé melegítsük meg, hogy éppen csak folyékony legyen. A lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát szitáljuk össze. Majd a többi anyaggal gyúrjuk simára, végül légmentesen elcsomagolva 1-2 órát hűtőben pihentessük. A pihent tésztát 4-5 mm-re nyújtjuk tetszés szerint kinyújtjuk és díszítjük színes cukorral, olajos magvakkal, glazúrral. Az olajos magvakat sütés előtt tegyük rá.
160 C-fokos sütőben mérettől függően 6-10 percig süsük.
Glazúr, vagy íróka
Ez az a bizonyos hófehér cukormáz, amivel rajzolva van a mézeskalácsokra. Valamint ehető ragasztóként is használatos, amikor a mézeskalács alkotóelemeit ragasszuk össze, illetve marcipán figurák készítésénél is használatos. Ételfestékkel könnyedén színezhető. Folyékony ételfesték hozzáadásával ellágyíthatjuk. Ilyenkor plusz porcukor hozzáadásával beállíthatjuk a kívánt sűrűséget.
1 db tojás fehérje
200 g porcukor
Pár csepp ecet, vagy citromlé
A tojás fehérjét kissé verjük lazára, majd keverjük bele a porcukrot, és az ecetet. Mivel a tojások mérete változó lehet, illetve a porcukor nedvességtartalma is különböző, így eltérő sűrűségű masszát kaphatunk. Beállíthatjuk a kívánt sűrűséget plusz porcukor, illetve pár csepp víz hozzáadásával.
Általában kétféle sűrűség elérésére szoktunk törekedni. Az egyik rajzolásra való. Ehhez sűrűbb formatartóbb anyagot kell kevernünk. A másik pedig kitöltésre. Ehhez lágyabb anyagot kell kevernünk. Kitöltést úgy kell érteni, hogy először a mézeskalácson körberajzoljuk a kitöltendő területet, a sűrűbb formatarobb glazúrral. Majd ezt a területet kitöltjük a lágyabb glazúrral ami szépen elterül és sima fényes felületet képez. Pár óra elteltével ezek a cukormasszák megszáradnak, így csomagolhatóvá válik a mézeskalács.
Tippek trükkök:
Ha bonyolultabb képet szeretnénk felrajzolni a mézeskalácsra. Akkor nyomtassuk ki a képet, tegyük a mézeskalácsra és szurkáljuk körbe a körvonalát egy tűvel, úgy hogy lenyomatot hagyjon a tésztán. Így egyszerűbb lesz a vonalvezetés.
Ha térbeli formákra törekszünk, mint például a mézeskalács házikók. Készítsünk papírsablont az oldalfalakról és a tetőről. Ezek segítségével könnyebb lesz kivágnunk a tésztát. A kisült alkotóelemeket összeragaszthatjuk glazúrral, de amíg szárad az anyag támasszuk ki a falakat.
A glazúrvezetéshez hajthatunk zsákot papírból, de vásárolhatunk nyomózsákot és kisméretű nyomócsövet, tortadíszítő kellék boltokban.