Készítsünk reform palacsintát!
A hagyományos palacsinta receptjében tojás, tej és/vagy szóda, cukor, egy csipet só és liszt van. Ha reform módon, tápláló anyagokkal szeretnénk elkészíteni, szerencsére mindegyik összetevőnek megvan a megfelelő helyettesítője. Ha ráadásul laktóz-vagy gluténérzékenyek is vagyunk, még inkább elkél a módosítás. Lássuk, miket használhatunk!
Tej
A tejet teljes egészében helyettesíthetjük szódával, de használhatunk gabonaitalokat is. A legkedveltebb a rizs- és a zabital, de a tönköly és a kamut is jó választás lehet.
Cukor
Ma már remek alternatívák akadnak a fehér cukor kiváltására. Ízlésünk szerint használhatunk sztíviát, xilitet, eritritet, vagy amerikai módra juharszirupot is. A folyékony édesítők közül a méz, az agavészirup, az árpamaláta- és a rizsszirup is finom párosítás.
Liszt
A teljes kiőrlésű lisztek sokszor keserű ízt adnak a palacsintának, de szerencsére nem mindegyik. A zabliszt, a kölesliszt és a hajdinaliszt jó választás lehet, a híres orosz palacsinta, a blini például hajdinával és hajdinaliszttel készül.
És milyen a végeredmény?
Egészséges, tápláló és ráadásul finom is. A tészta állaga lágynak tűnhet, de hamar meg lehet szokni. Ha elsőre nem sikerül tökéletesen elkészíteni, ne adják fel! A végeredmény érdekében mindenképpen megéri.
+1 gluténmentes palacsinta recept
Hozzávalók 4 személyre (kb. 12 palacsintához):
20 dkg rizsliszt
20 dkg kukoricaliszt
1 csipet só
8 dl víz
4 evőkanál szűz olívaolaj
a töltelékhez:
50 dkg eper, felszeletelve, néhány szelet külön a díszítéshez
nyírfacukor (lehet méz vagy sztívia is)
5 dkg kukoricakeményítő
citromfűlevelek
A kétféle lisztet a sóval összeszitáljuk. A vizet és az olívaolajat hozzáöntjük, és alaposan összekeverjük. 30 percig állni hagyjuk, hogy a lisztek megszívják magukat, így könnyebb a palacsintákat elkészíteni. A masszából palacsintasütőben a szokásos módon palacsintákat sütünk, és a következő töltelékkel megtöltjük. A felszeletelt epret egy kevés nyírfacukorral megfőzzük. A kukoricakeményítővel kicsit besűríthetjük. Miután a palacsintákat megtöltöttük, a félretett eperszeletekkel és citromfűvel díszítjük.
Zsupos Ildikó
Ízek és Érzések magazin