Készítsünk házi szaloncukrot a gyerekekkel!
Nincs is jobb annál, ha a karácsonyi előkészületekből mindenki kiveszi a részét. A fiúk feladata lehet a fenyőfa és a lakás feldíszítése, a lányok pedig serénykedjenek a konyhában. De van egy dolog, amiben érdemes összefogni: a házi szaloncukor készítése. Remek családi program, a végeredmény pedig felülmúlhatatlan.
Amarántos-mogyoróvajas szaloncukor
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
- 20 dkg pirított, sótlan földimogyoró
- 1 mokkáskanál só
- 2 kiskanál kókuszolaj
- 2-3 kiskanál agavészirup
- 5 evőkanál puffasztott amaránt
- porított xylit vagy karobpor
A mogyorót aprítógépben nagy fokozaton addig zúzzuk (7-8 percig), amíg krémes állagú nem lesz, majd a sót, a kókuszolajat és az agavészirupot és a puffasztott amarántot belekeverjük. A masszából kis szaloncukrokat formázunk, és porított xylitben vagy karobporban meghempergetjük. Hűtőben tároljuk.
Egzotikus, kókuszos szaloncukor
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
- 6-8 kiskanál kókusztejszín (a mennyiség az állagától függő, de jobb a sűrűbb változat)
- 20 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg darált mandula
- 3-4 kiskanál agavészirup
- 5 dkg aszalt egzotikus gyümölcskeverék, finomra aprítva
A kókusztejszínt 10 deka kókuszreszelékkel, a mandulával és a sziruppal aprítógépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Az aszalt gyümölcsöt beleforgatjuk, majd a masszából hosszúkás rudakat formázunk, amiket 3-4 centis hasábokra vágunk. Végül a maradék kókuszreszelékbe forgatjuk. Tálalásig hűtőben pihentetjük.
Diós, aszalt szilvás szaloncukor
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 10 dkg mandula
- 20 dkg dió
- 6 dkg holland kakaópor
- 1 mokkáskanál vanília őrlemény vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csipet só
- 25 dkg magozott aszalt szilva
- fahéjas porított xylit
A mandulát és a diót aprítógépben megdaráljuk, majd a kakaóport, a vaníliát és a sót hozzáadjuk, és a szilvát szemenként beledobáljuk, és tovább daráljuk, amíg sima masszát nem kapunk. Rudakat formázunk belőle, és 3-4 centis hasábokra vágjuk, majd fahéjjal kevert porított xylitbe hempergetjük.
Babiczky-Pfliegel Dóra
Ízek és Érzések magazin
AJÁNLÓ
Keressék az Ízek és Érzések magazin karácsonyi lapszámát!
A tartalomból: Házi szaloncukrok • Gyorsan elkészíthető ehető ajándékok • Karácsonyi sütik mézzel, aszalt gyümölcsökkel • Ínyenc karácsonyi levesek • Zöldségköretek ünnepi köntösben • Könnyű gyümölcsös desszertek a nehéz ételek után • Speciális menük: liszt- és laktózmentes, vegetáriánus • Újévi lencse és hüvelyes társai • Újévi tehermentesítő mintaétrend • Házi kozmetikumok ajándékba
Előfizetőinknek szemkörnyékápoló balzsammal kedveskedünk!