Itt a glutén-, laktóz- és cukormentes túrófánk receptje
Sokan azért nem szeretik a fánkot, mert zsíros, és megterheli a gyomrot. De szerencsére már erre is létezik egészségesebb elkészítési mód, méghozzá a sütőben való sütés. Nem újkeletű ám ez a dolog, Amerikában réges-régóta így készítik el a fánkot. Gondolták volna? Nos, minket sem hagyott nyugodni kísérletező kedvünk, úgyhogy kipróbáltuk a glutén-, laktóz- és cukormentes fánk receptjét is. Hát, mennyei lett, ezért megmutatjuk Önöknek is.
Glutén-, laktóz- és cukormentes túrófánk
Hozzávalók kb. 15 db-hoz:
- 25 dkg gesztenyeliszt
- 25 dkg laktózmentes túró
- 3 tojás sárgája
- 2 evőkanál szójajoghurt
- 2 evőkanál nyírfacukor
- 2 kiskanál fahéj
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál útifűmaghéj
A lisztet összekeverjük a túróval, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a szójajoghurtot, a nyírfacukrot, a fahéjat, a szódabikarbónát, végül belekerül az útifűmaghéj is. Utóbbi igazán könnyű állagot ad a fánknak. Alaposan összegyúrjuk, és gesztenyeliszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5 centisre nyújtjuk. Kiszaggatjuk a fánkokat, a közepét pedig megnyomjuk egy kicsit, hogy a lekvár beleférjen majd. Egy muffinformát kiolajozunk, félig megtöltjük a tésztával, és 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük, amíg megemelkedik és szép barna nem lesz.