Gomba szezon!
Tele minden földi jóval
Még a gyakorlott gombászóknak is javasolt szakértővel megnézetni a begyűjtött gombákat, hiszen erősen mérgező fajtákban is bővelkedik a kínálat. Az ehető gombák viszont nagyon gazdagok fehérjében, fogyasztásuk húspótlóként is alkalmas. Tele vannak fontos ásványi anyagokkal, D-vitaminnal, ezenkívül íz- és zamatanyagokkal, valamint az emberi szervezet számára fontos glutaminsavval (A glutamin alapvető szerepet játszik a szervezet stresszre adott válaszreakciójában, hiánya következtében sérül a szervezet védekezőkészsége.).
Reggelire, ebédre, diétára
Kalóriatartalma elenyésző, viszont magas rosttartalmának köszönhetően sokáig biztosít teltségérzetet, ezért diétázóknak is rendkívül alkalmas étek. Felhasználhatósága igen sokoldalú, készíthetünk belőle levest – főleg krémlevesként nyújt egyedi ízvilágot -, illetve köretnek vagy salátának is tökéletes. Remek kiegészítője egy egyszerű lecsónak, vagy pörköltnek, de panírozva vagy kalapjába töltve főételnek is kiváló.
A legismertebb gombák közé tartozik a csiperke (vagy champignon), az őzlábgomba, a rókagomba, a kucsmagomba, a laskagomba vagy a pöfeteg. A csiperke kb. 300 fajjal rendelkezik, köztük vannak ehetőek és mérgezők is, de családjába tartozik a kellemes mogyoróízű őzlábgomba és az ínyencségnek számító pöfeteg is.
Tippek
Ha magunk adjuk a fejünket gomba vadászatra, érdemes szakavatott egyénnel tartanunk, és előtte alaposan utánajárnunk a témának. Bármennyire is biztosak vagyunk a begyűjtött gomba ehetőségében, mutassuk meg gombaszakértőnek is. A gombababonák nagy részének nincs valóságalapja, így például nem minden kellemes illatú és ízű gomba ehető. Kosárba gyűjtsük, nyersen ne fogyasszuk, s felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg.
Fehér Szandra
www.izekeserzesek.hu