Fűszeres mártások a sültek mellé
Ha néha túl egyszerűnek, unalmasnak érezzük ételeinket, vagy a sült, grillezett, párolt fogások mellé vágynánk valami szaftos finomságra, készítsünk különleges ízesítésű, fűszeres mártásokat. Nemcsak ételeink ízét dobják fel, de a sok finom fűszernek köszönhetően egészségünket is segítik. A kömény és a gyömbér például kifejezetten jót tesz az emésztésnek, a kurkuma remek antioxidánsforrás, a fahéj és a szegfűszeg igazi melegítő fűszerek, belülről melegítik szervezetünket, a csillagánizs pedig illóolajának köszönhetően frissít bennünket.
Mivel ezek a mártások igencsak bővelkednek fűszerekben, a melléje kínált étel semmiképp sem legyen karakteres ízű, inkább a semlegességre törekedjünk. Végső ízüket a mártásokkal együtt adják majd meg.
Curryszósz
Hozzávalók:
2 ek. light olívaolaj
1 aprított vöröshagyma
2 gerezd áttört fokhagyma
2 tk. őrölt római kömény
2 tk. őrölt koriander
1 tk. kurkuma
1 tk. gyömbér
4 kardamom megtört magjai
3 dl kókusztej
Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd lassú tűzön, kevergetve hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket, majd végül a kókusztejet. Jól összeforraljuk, és akár csirkével, akár vegyes zöldséggel, párolt rizzsel tálaljuk.
Édes-savanyú szilvamártás
Hozzávalók:
2 kg kimagozott, darabolt szilva
2 fahéjrúd
2-3 csillagánizs
5 szem szegfűszeg
1 csilipaprika
1 csipet só
2 ek. xylit
A szilvát feltesszük főni a fahéjrúddal, a csillagánizzsal és a szegfűszeggel. Mikor már kezd puhulni, hozzáadjuk a csilit, a sót, és a xylitet. Tovább főzzük, majd mikor már teljesen puha, kihűtjük. Hagyhatjuk darabosan is, de botmixerrel pürésíteni is lehet. Szárnyas sültekhez, főleg kacsához illő kiváló szósz.