Farsangi fánk reform módra
Farsang nincs fánk nélkül, ám ez az édes finomság könnyen gyomorrontáshoz, rossz közérzethez vezethet, ha sokat eszünk belőle, ami tudjuk, hogy egyáltalán nem nehéz. A bő zsiradékban sült tészta amennyire könnyen eteti magát, olyan könnyen is okozhat gyomorproblémákat. Viszont, ha követik receptünket, és teljesértékű alapanyagokkal készítik, valamint bő zsiradék helyett sütőben sütik meg kedvenc farsangi eledelüket, nincs miért aggódniuk.
Farsangi fánk reform módra
Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 dkg élesztő
- fél dl langyos víz
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg nyírfacukor
- csipet só
Tegyük a lisztet egy tálba, készítsünk egy mélyedést a közepébe, majd morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük fel a vízzel, majd alaposan dolgozzuk az egészet össze. Várjuk meg, amíg kicsit hólyagos lesz, majd adjuk hozzá a vajat, a tojások sárgáját, a nyírfacukrot, a sót és annyi langyos vizet, hogy a galuskától kicsit keményebb tésztát kapjunk. Alaposan összedolgozzuk az alapanyagokat, és meleg helyen legalább 1-1,5 órát kelni hagyjuk. Lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejére készítünk egy mélyedést, ahova majd a lekvárt tesszük, hagyjuk még egy kicsit kelni, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és a sütőbe tesszük. 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Melléje narancsos-banános pürét kínálunk. Ehhez 2 banánt villával áttörünk, hozzáadjuk 1 narancs levét, egy-két teáskanál mézzel ízesítjük, és összekeverjük. A kisült fánkokba töltjük, és melegen kínáljuk. Ízlés szerint nyírfaporcukorral megszórhatjuk.