Diétával a narancsbőr ellen
Mi az a narancsbőr
Legyen egy nő fiatal vagy idős, vékony vagy kerekded, szinte mindegyikünk megtapasztalhatja a narancsbőr jelenségét. A szervezet zsírtartaléka általában a comb és a csípő területén a legnagyobb, ami hozzájárul a tipikus nőies alak megformálásához. Akiknél magasabb a női nemi jelleg kialakításáért felelős ösztrogén-hormonszint, ezeken a területeken a narancsbőr kiterjedése és fokozata erőteljesebb lehet.
Cellulit esetén a bőrben lévő zsírsejtek megduzzadnak, fokozódik bennük a salakanyag-lerakódás. A vér- és nyirokkeringés zavart szenved, emiatt a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet. A kötőszöveti rostok meggyengülnek, és már nem képesek tartást adni a felfúvódott zsírsejteknek, így azok összecsomósodnak, és narancshéjszerűen egyenetlen felületűvé válik a bőr.
A narancsbőrnek három fokozata létezik. Egyes fokozat, amikor a bőr sima, de széthúzva már egyenetlen a felszíne. A nőies típusok jellemzője. Kettes fokozatnál a bőr fekve sima, de felállva már látható a narancsbőr. Súlyfelesleggel rendelkező nőknél tapasztalható. A harmadik fokozatban állva és ülve is látható. Férfiaknál a férfi nemi hormon csökkenésekor észlelhető az elváltozás.
Narancsbőr kialakulásának okai és hajlamosító tényezők
- A helytelen táplálkozási szokások alapanyagai: készételek, só, cukor, adalékanyagok, húsok, füstölt és zsírdús élelmiszerek, finomított pékáruk, kávé, kóla, üdítők stb.
- Kevés folyadékfogyasztás, az alkoholok, cukrozott és tartósított üdítőitalok nem segítik szervezetünk hidratáltságát.
- Mozgásszegény életmód, ülőmunka.
- Elhízás.
- Fogyás-hízás gyakori váltakozása.
- Hormonális egyensúly megbillenése: ha a szervezetben megnő az ösztrogén mennyisége (pl. serdülőkorban, terhesség alatt, fogamzásgátló tabletták szedése során), akkor fokozódik a zsír és a víz raktározása.
- Genetikai hajlam.
- Túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, stressz.
Védekezés a narancsbőr ellen – Tápláljuk bőrünket belsőleg!
Étkezési szokásaink szembetűnő lenyomatot képezhetnek bőrünkön ezért, ha kisimult, üde külsőt szeretnénk kölcsönözni külsőnknek, étrendünk összeállítása komoly tudatosságot igényel. Egy hosszabb távon is tartható, természetes alapanyagokból összeállított, tisztító hatású és tápanyagokkal feltöltő étrend a testsúlyt is képes optimalizálni, miközben a bőrünkre és lelkünkre is jó hatást gyakorol az egészségtudatosság és a szépülés.
Vannak vitaminok és ásványi anyagok, amelyek részt vesznek a bőr anyagcseréjének, a kötőszövet épségének, ezáltal a bőrfelszín rugalmasságának fenntartásában. Ilyen az A-, C-, B3- és E-vitamin, a cink, a szelén, a króm, a kalcium, a kálium, valamint a szilícium. Ezek nagy részét az alábbi élelmiszerekből nyerhetjük.
Lúgosítás élelmiszerekkel
A zöldségek és gyümölcsök többsége olyan összetevőket tartalmaz (vitaminok, ásványi anyagok, rostok, klorofil, enzimek, fitoösztrogének), melyek késleltetik az öregedés jeleinek megjelenését, és támogatják a cellulit ellenes harcot. Nagy részüket nyersen együk, és ha már rutinosabban mozgunk a lúgosító étrend alkalmazásában, tarthatunk hetente gyümölcs-, zöldség- vagy lénapot is. A zöld füvek, mint a búzafű, zabfű, citromfű vagy az árpafű sejt szinten képesek kifejteni jótékony, regeneráló hatásukat. A csíráztatott magvak tápanyagtartalma sokszorosa a már kifejlett növénynek, és aktív növényi hormonjaik révén kiválóan hasznosulnak szervezetünkben. Olajos magvakból főképp a mandula és a paradió ajánlott. Magas fitoösztogén-tartalmuk indokolja a szója, a szezámmag és a lenmag étrendbe állítását. A gabonák közül válasszuk a kölest, a hajdinát, a tönkölybúzát, az amarántot és a quinoát. Édesítésre sztíviát vagy cikóriaport használjunk. Lúgos és kalciumban gazdag víz bőséges (2-3 liter) fogyasztása is sarkalatos pontja a méregtelenítésnek. Folyadékaink egy részét a frissen préselt zöldség- (pl. cékla, sárgarépa, zeller, petrezselyem, brokkoli, kínai kel, uborka, paraj) és gyümölcslevek (pl. alma, citrom, gránátalma, narancs, grépfrút, kivi, ananász, banán) alkossák.
Savasító élelmiszerek minimalizálása
A savasító élelmiszerek kerülnek ebben a diétában az étkezés peremére. Ajánlott kerülni a húsok, húskészítmények, halak, tojás, tej és tejtermékek, feldolgozott és finomított élelmiszerek, péksütemények, élesztős termékek, erjesztett ételek, a gabonák többségének, kukorica, mogyoró, pisztácia, napraforgómag, cukrok, szirupok, mesterséges édesítőszerek, alkoholok, kávé, csokoládé, édességek, fekete tea és üdítőitalok fogyasztását. Gyümölcsök közül kevésbé javasolt a szilva és az áfonya. A narancsbőr étrendjében komolyan vissza kell szorítani a vízmegkötő tulajdonságú étkezési só használatát is. A Himalája só olyan ásványi anyag összetétellel rendelkezik, ami miatt használata kis mennyiségben engedélyezett.
Narancsbőr ellen – Csak természetesen
A természet is kínál különböző alapanyagokat, amelyek több oldalról is támogathatják célunkat. Rendszeresítsük a teaivást vízhajtás, anyagcsere-fokozás és kovasavbevitel céljából pl. csalánból, zsurlóból, nyírfából, gyömbérből, zöld teából, ginzengből, mályvából vagy mate teából. Zsírbontó tulajdonságát kihasználva előnyös lehet az almaecet és a sáfrányos szeklice-magolaj kúraszerű alkalmazása. A szűztea és az algák segíthetnek a nehézfémek és más toxikus vegyületek kiürítésében. Az utóbbiak a kötőszövet feszességében is szerepet játszanak, javítják a megereszkedett bőr rugalmasságát. Az articsóka anyagai segítik a máj méregtelenítését és a zsírlebontást. A lenmag és az útifűmaghéj kiváló rostforrások, melyek segítenek kitakarítani a béltraktusban található salakanyagokat. Az immunerősítő homoktövisnek zsírbontó, anyagcsere gyorsító és kötőszövetet erősítő tulajdonságot is tulajdonítanak. Egészséges növényi zsiradékok, mint az avokádó, lenolaj, szőlőmagolaj, kendermagolaj pedig elősegítik a sejtmembránok felépülését, valamint megkötik, és eltávolítják a savakat.
Receptjeinkkel ízelítőt kínálunk ezeknek a különlegesebb vagy megszokottabb nyersanyagoknak az együttes felhasználásához.
Bajor Zsuzsanna
dietetikus, egészségfejlesztő
Ízek és Érzések magazin