Cukor helyett: agavészirup
Az agavészirupot az agavé növényből nyerik, mely Mexikó egyik jellegzetes kaktuszféléje. Érdekesség, hogy a híres mexikói italnak, a tequilának is az agavé adja az alapját. Az agavészirup egy aranyló színű, folyékony édesítőszer, mely remek alternatívája nem csupán a fehér cukornak, de akár a méznek, vagy a juharszirupnak is.
Sokkal édesebb
Édesítő ereje sokkal nagyobb, mint iménti társainak, így kevesebb mennyiség is elegendő belőle ugyanazon édes íz eléréséhez. Bár kalóriatartalma minimálisan magasabb, mint a cukornak, mivel kevesebbet kell belőle használni, így nem csak gazdaságos, de alacsonyabb kalóriájú alapanyagra is lelhetünk benne. Mértékletes fogyasztása természetesen még mindezek mellett is ajánlott.
Alacsony a glikémiás értéke
Az agavészirup gazdag természetes antioxidánsokban, az ásványi anyagok közül pedig kis mennyiségben kálium, kalcium és magnézium található benne. Glikémiás indexe alacsony (20-as az értéke), aminek köszönhetően csak kis mértékben emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegeknek, illetve inzulinrezisztencia esetén is ajánlott. Mivel több fruktózt (gyümölcscukor), mint glükózt (szőlőcukor) tartalmaz, az agavészirup nagyban támogatja a megfelelő anyagcsere-folyamatokat is.
Sütéshez-főzéshez is
Az agavészirup felhasználása igen sokoldalú. Adhatjuk meleg és hideg italokhoz, süteményekhez, krémes desszertekhez, de főzés során is bevethetjük. Eleinte érdemes kisebb mennyiségben az ételhez adni, amíg meg nem szokjuk, mennyit is érdemes adagolni belőle.
Zsupos Ildikó
http://www.izekeserzesek.hu