Barackozzunk!
Az őszibarack az egyik legízletesebb gyümölcsünk. Édes ízének kevesen tudnak ellenállni, de miért is kellene, hiszen rendszeres fogyasztása szervezetünkre is jótékony hatású. Magas víztartalmának köszönhetően nyáron kiválóan hidratálja a szervezetet, de pozitív hatással van a szív- és érrendszeri problémákra is, hiszen csökkenti a vérnyomást és a koleszterint. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, sok benne a C-vitamin, és hajunk, körmünk ápolásában is számíthatunk rá.
A konyhában igen sokoldalúan felhasználhatjuk, így például hideg gyümölcslevesekhez, gyümölcssalátákhoz, de nagyon finom piték, túrós finomságok is készíthetők vele. A nyári befőzések alkalmával az egyik legkedveltebb alapanyag, a lekvár, a dzsem és a rostos lé is finom belőle. És ha mindezek után megjött a kedvük hozzá, két igazán különleges őszibarackos étellel készültünk, fogadják szeretettel!
Pikáns mexikói zöldség-gyümölcs saláta
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 őszibarack
1 zöldalma
15 szem piros szőlő
1 avokádó
1 csípős zöldpaprika
2 evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 csipet só
1 kis fej lilahagyma egészen apróra vágva
2 evőkanál apróra vágott snidling
Készítsük elő a hozzávalókat: az őszibarackot megmossuk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. Az almát megmossuk és felkockázzuk. Ha a szőlőszemek túl nagyok, kettévágjuk őket, ha aprók, akkor egyben hagyhatjuk. Az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, a húsát kockákra vágjuk. A zöldpaprikát ízlés szerint előkészítjük, ha csípősebben szeretjük, hagyjuk benne az erét, ha szelídebb ízre vágyunk, és gyerekek is fognak enni belőle, akkor szeletelés előtt vágjuk ki, és a magokkal együtt távolítsuk el. Az így előkészített alapanyagokat egy keverőtálba tesszük, meglocsoljuk a zöldcitrom levével, az olívaolajjal, megsózzuk, majd összekeverjük a lilahagymával és a snidlinggel. Frissen tálaljuk, sült szárnyasokhoz vagy grillezett gomolyasajthoz nagyon finom.
Tonhalnyársak őszibarackos salsával
Elkészítési idő: 40-45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A halhoz:
80 dkg tonhalfilé
só, bors
1 citrom leve
1 dl kókusztej
1 evőkanál curry
1 dl szűz olívaolaj
A salsához:
30 dkg őszibarack, apró kockákra vágva
15 szem feketeés zöld olívabogyó, vegyesen
1 kisebb fej lilahagyma finomra vágva
1 kisebb chilipaprika finomra vágva
1 csokor friss koriander vagy petrezselyem finomra vágva
só, durvára őrölt fehér bors
A tonhalfiléket nyársra húzzuk, sózzuk, borsozzuk, majd a citromlé, a kókusztej, a curry keverékéből készített pácba tesszük. Legalább egy órát pácoljuk, majd lecsepegtetjük, olajjal kikent tepsiben tesszük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A salsa alkotóelemeit összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Köretként párolt rizst adhatunk hozzá.