Hámozzuk meg az almát, vágjuk negyedekbe, és távolítsuk el a magházat. A domború felét több helyen kissé vágjuk be, és csepegtessünk rá citromlevet. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval és tojásokkal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. A massza 1/3 részét öntsük egy kivajazott, kilisztezett, kb. 30 cm hosszú négyszögletű formába. Osszuk el az alma felét a tésztán, majd a következő 1/3 rész masszát tegyük az almára, majd a maradék alma következik, és végül a megmaradt tésztát kenjük a tetejére. Süssük kb. 20 percig. A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, adjuk hozzá a vajat és a Calvadost, majd keverjük bele az apróra vágott diót. Ezt a ropogós masszát öntsük a sütemény tetejére, és kb. 40 perc alatt süssük készre. Beállítás: hőlégkeverés plusz Hőmérséklet: 160 °C Sütési szint: alulról a 2. Sütési idő: 55-65 perc Beállítás: alsó-/felső hő Hőmérsékletr: 180 °C Sütési szint: alulról a 2. Sütési idő: 55-65 perc Tipp: A süteményt kerek tortaformában (26 cm átmérőjű) is elkészíthetjük egy réteg almával. Ebben az esetben a ropogós masszából a nagyobb felület miatt dupla adagot készítsünk.