Keverjük simára a lisztet a cukorral, citromlével, tejjel, tojással, vajjal és a sóval.Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, magozzuk, majd vágjuk hasábokra. Kevés vajat olvasszunk a serpenyőben, az almahasábok felét kör alakban tegyük bele. A palacsintatészta felét öntsük rá, majd lassú tűzön süssük meg, amíg a teteje már nem fénylik. A palacsintát csúsztassuk a tányérra, fordítsuk meg, és tegyük vissza a serpenyőbe. Lassú tűzön süssük további 2-3 percet, majd tegyük tányérra. Kb. 80 °C-os sütőben tartsuk melegen, amíg a másik palacsinta is elkészül.
A cukrot egy edényben karamellizáljuk aranysárgára, öntsük fel tejszínnel, majd az így kapott mártást főzzük lassú tűzön kb. 10 percig.
A két palacsintát vágjuk félbe, tálaljuk négy tányérra, tegyünk rá egy-egy gombóc vanília fagylaltot és locsoljuk körbe a karamell mártással.
Sütési hely: Főzőlap
Sütési idő: Palacsinta/mártás: 10-15 perc palacsintánként