Készítsünk joghurtot házilag!
A téli, hűvösebb, nyálkás időszakban szervezetünk sajnos könnyebben elkap bármiféle betegséget. Ezért immunrendszerünk erősítése és támogatása kiemelten fontos. Ha emésztésünk és bélflóránk rendben van, akkor immunrendszerünk is megfelelően védekezni tud a kórokozók ellen.
Bélflóránk egyensúlyát a rostban gazdag és nem megterhelő ételeken túl joghurttal is támogatni tudjuk. A joghurt fogyasztása egész évben javasolt, de télen mindinkább. Ismerjék, hát meg a házi joghurt receptjét, melyről nem is gondolnák, mennyire egyszerű!
A házi joghurt
A házi, natúr joghurt készítéséhez csupán baktériumkultúrákra lesz szükségünk, amellyel be tudjuk a tejet oltani. A legegyszerűbb megoldás egy másik joghurt, melyet hozzáadunk a forró tejhez, és kész is a joghurtunk. De lássuk lépésről lépésre a folyamatot!
Mindenképpen jó minőségű tejre lesz szükségünk, tehát részesítsük előnyben a házi, termelői tejet és/vagy a biotejet. Egy lábosban forraljuk fel, majd hagyjuk, hogy kihűljön egy kicsit. Akkor jó, hogy az ujjunkat már nem égeti, de még meleg. Vegyünk egy jó minőségű joghurtot (amelyik sűrű, és nem túl vizes), kenjünk ki vele egy edényt, majd öntsük bele a meleg tejet. Végül fedjük le, és tegyük meleg helyre. Kb. 12 óra szükséges, hogy a joghurtunk elkészüljön.
A friss joghurt még lágy és édes, ha hagyjuk tovább érni, savanyúbb ás sűrűbb lesz. Ki-ki saját ízlése szerint kísérletezze ki a számára legmegfelelőbbet. Ha az állag megfelelő, tegyük a hűtőbe.
Gyümölcsös változatok
Ha megéheznénk a gyümölcsjoghurtra is, vegyük elő az elkészült házi, natúr joghurtunkat, és adjunk hozzá friss gyümölcsöt, amit akár le is pürésíthetünk előtte. De házi lekvárral és friss gyümölcsökkel is kiváló.
Tegyenek egy próbát!
Zsupos Ildikó
www.izekeserzesek.hu