Croissant reggelire
Munkás, sűrű hétköznapokon éppen ezért teljesen érthető, hogy egy házi croissant gondolata nem sűrűn fordul meg a fejünkben. Létezik azonban egy gyorsabb elkészítési mód, egy úgynevezett expressz változat, ami lényegesen egyszerűbb, a végeredmény pedig látványában csak kevéssé marad el tőle, ízben pedig felveszi vele a versenyt.
Croissant recept
350 g finomliszt
70 g joghurt
1 dl tej
1 mk. só
2 ek. cukor
1 tojás
25 g friss élesztő
A rétegezéshez:
125 g hideg vaj
A lekenéshez:
1 egész tojás
A vajat míg elkészítjük a tésztát fagyasztóba tesszük. A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet. Elmorzsoljuk benne az élesztőt (egy kevés liszttel együtt a két tenyerünk között könnyedén elmorzsolhatjuk), majd elkeverjük benne a cukrot. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejet, kanalazzuk a joghurtot és ütjük a tojást. Végül a sót is rászórjuk. Bedagasztjuk a tésztát. A tálat letakarjuk egy fóliával és kb. egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután nyolc egyforma darabba vágjuk és gömbölyítjük. Letakarjuk és kb. 10 percig ismét pihentetjük.
Míg pihen, elővesszük a vajat és a sajtreszelő nagy lyukán lereszeljük. 7 egy forma kupacra osztjuk.
Veszünk egy tésztagombócot és kb. kistányér nagyságúra nyújtjuk. Elosztunk rajta egy kupac hideg vajat. Kinyújtjuk a következő tésztát és az előző vajas tészta tetejére tesszük. Ezen is elosztunk egy adag vajat, majd beborítjuk a következő kinyújtott tésztával. Addig folytatjuk, míg elfogy az összes tészta és a vaj. Az utolsó tészta tetejére már nem kerül vaj.
Most a nyolc rétegű tésztát nyújtjuk tovább, egészen addig míg egy kb. 2-3 mm vastag körlapot nem kapunk. Egy pizzavágó segítségével 8 cikkre vágjuk.
A háromszögeket feltekerhetjük így, üresen, de tehetünk a talpához csokoládét vagy akár sajtot is.
A feltekert tésztákat kifli formára igazítjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket és lazán letakarjuk egy fóliával. Éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a sütőt előmelegítjük 220 fokra. Míg melegszik a kifliket lekenjük egy egész, felvert tojással. Az üres, vagy sajttal töltött kiflik tetejére is szórhatunk kevés sajtot.
Forró sütőben kb. 18 perc alatt sülnek pirosra.
A croissant kétségtelenül nem tartozik a könnyű tészták közé. Ha a tésztában a liszt felét lecseréljük teljeskiőrlésű tönkölylisztre, dúsítjuk kevés magkeverékkel, akkor enyhíthetünk a lelkiismeret furdaláson.
Tönkölyös croissant
175 g finomliszt
175 g tk. tönkölyliszt
80 g joghurt
2 ek. barnacukor
1 mk. só
1 tojás
1 dl tej
25 g friss élesztő
3 ek. magkeverék (len,-szezám, napraforgómag)
Rétegezéshez:
125 g hideg vaj
Tetejére:
1 egész tojás
A tésztát az előzőhöz hasonlóan késztjük el, ha szükséges plusz 1-2 ek. folyadékot adunk még hozzá ( a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot kíván).
Hűtőben egy órán át kelesztjük, majd nyolc egyforma darabba vágjuk. Gömbölyítjük őket és kb. 10 percre letakarjuk.
A vajat lereszeljük és 7 egyforma kupacra osztjuk.
A kinyújtott tésztalapokat rétegezzük a vajjal, végül a nyolcrétegű tésztát kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk és feltekerjük.
Sütőpapíros tepsin egy éjszakán át a hűtőben kelesztjük.
Reggel a sütőt előmelegítjük 220 fokra. A kifliket lekenjük tojással, a tetejére is szórhatunk a magkeverékből, és a forró sütőben kb. 18 perc alatt készre sütjük. Ez a kifli különösen finom, házi, keményre főzött, cukor nélkül készült szilvalekvárral töltve.