Ön is szereti a mandulát? Ezért érdemes ennie!
Értékes alapanyag
A mandula valószínűleg a Közel-Keletről indult hódító útjára. Napjainkban a Közel-Keleten, Dél-Európában, Kaliforniában, Dél-Ausztráliában, Dél-Afrikában is termesztik. A rózsafélék családjába tartozik, így az őszibarack, a kajszibarack és a szilva közeli rokona.
Rendkívül értékes alapanyag. A középkorban fontos táplálék volt és alapvető kalciumforrás, különösen a böjti időszak alatt, amikor a hús fogyasztása tiltott volt. Magas fehérjetartamának köszönhetően a vegetáriánus étkezésben ma is fontos szerepet tölt be. Kiváló niacin és B2-vitaminforrás, emellett bőven tartalmaz cinket és vasat is. Magas magnézium-, foszfor- és kalcium-tartalmának köszönhetően élénkítő hatású, így remek csemege uzsonnára, vagy a vizsgaidőszakban, illetve kiváló görcsoldó is. Olajos mag lévén különösen gazdag telítetlen zsírsavakban, melyek hasznosak a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint a vér koleszterinjének csökkentésében. Kifejezetten tápláló alapanyag, ugyanakkor kalóriadús is.
Változatos felhasználás
A mandula felhasználása rendkívül sokoldalú, szinte bármilyen ételhez hozzáadhatjuk. Így húsok, halak mellé, zöldséges ételekhez, és természetesen süteményekhez, desszertekhez, gyümölcsökhöz is. A reggeli gyümölcsturmixot remekül ízesíti és dúsítja, de önmagában is kiváló és értékes csemege. A finommá őrölt mandula lisztként is használható, mely a gluténmentes és egészséges táplálkozásban is igen értékes alapanyagnak számít, akárcsak a mandulaital, mely laktózérzékenyeknek, de az egészséges táplálkozás híveinek is értékes étele.
Zsupos Ildikó