Vajkaramella készítése
Számomra ez egy csoda volt. Ez volt az első karamellás édesség az életemben. Ezentúl viszont gyakran nyúztam a nagyit, hogy készítsen nekem ?evőkanalas nyalókát?. Talán annak idején ő fertőzött meg először a szakmával. Most én készítettem a gyermekeimnek egy kis vajkaramellát. Csak egy lépéssel összetettebb, mint az én nagyimé.
Recept
125 g fehércsokoládé feldarabolva
325 g porcukor
112 g vaj
112 ml állati tejszín
1 evőkanál golden syrup, vagy glükóz szirup
Az elkészítése roppant egyszerű. Az összes összetevőt tegyük egy lábosba, vagy serpenyőbe. Szigorúan alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben főzzük össze. Érdemes a kevergetéshez egy kicsi de erős habverőt használni. Miután felforrt a kevergessük tovább, míg egynemű nem lesz, és nem karamellizálódik. Ez eltarthat úgy 5-10 percig. Tehát kevergessük kitartóan, mert könnyen leéghet. Ha elért egy világosbarna árnyalatot öntsük ki márványlapra, vagy egy tiszta tepsire.
Egy habkártyával folyamatosan mozgassuk-gyurmázzuk. Így egyenletesen fog hűlni minden pontján. Ha már nem forró, akár kézzel is formázhatjuk, illetve megadhatjuk a végleges formáját. Itt csak a kreativitásunk szabhat határt. A legegyszerűbb, ha kinyújtjuk nagyjából másfél centi vastagon és hasábokra vágjuk egy egyenes késsel. De kinyújthatjuk vékonyabbra és használhatunk tetszés szerinti kiszúrókat is.
Vagy belenyomkodhatjuk szilikonos bonbonformába. Ebben az esetben fagyasszuk ki, hogy könnyebben kiszedhessük. Természetesen az ízesítésen is variálhatunk. Például ha belefőzünk egy csipet sót, máris elkészíthetjük a ma nagyon patos sóskaramellát. Vagy akár a kihűlt karamellát áthúzhatjuk temperált csokoládéval is. Bárhogy is teszünk a végeredmény puha omlós vajkaramella lesz.