Te szereted a sóskát?
A sóska íze, hatása vagy tápanyagtartalma tekintetében különlegességnek számít a zöldségek között. Jellegzetes fanyarkás aromája miatt sokan kedvelik, vagy épp nem kedvelik. Ezt a tulajdonságát a benne található magas oxálsav-tartalomnak köszönheti, mely fokozza az étvágyat, antranoid-tartalmának köszönhetően pedig enyhén hashajtó tulajdonságú.
Antioxidáns-tartalma sem elhanyagolható, bővelkedik C-vitaminban, karotinban, enzimekben, flavonoidokban, luteinben, klorofillban és cinkben. Gyümölcssav-tartalma miatt frissítő, élénkítő hatású, de alkalmazható vízhajtásra, nyákoldásra, immunerősítésre és a népi gyógyászat szerint vértisztításra is.
Tartalmaz még foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, rezet, B-vitaminokat és biotint. A parajhoz hasonlóan használható fel, de fűszernövényként és magában csemegézni valónak is kiváló. Édesíthetjük gyümölccsel, mézzel, nyers nádcukorral vagy xylittel is.
Fetás sóskasaláta retekkel és újhagymával
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg friss, zsenge sóskalevél, vastag szárától megfosztva és csíkokra vágva
20 dkg feta sajt, kis kockákra vágva
1 csomó közepes méretű hónapos retek, karikákra szeletelve
fél csomó újhagyma (zöldjével együtt), karikákra szeletelve
20-24 szem zöld vagy fekete olívabogyó
1 kiskanál méz
2-3 evőkanálnyi olívabogyó-páclé
1 kiskanál dijoni mustár
A sóskát a feta sajttal, a retekkel, az újhagymával és az olívabogyóval összeforgatjuk. A mézet az olívabogyó páclevével és a mustárral összekeverjük, majd a salátára locsoljuk.
Tárkonyos zöldségraguleves sóskával
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis vöröshagyma, finomra aprítva
1 csokor újhagyma, karikákra vágva
1 evőkanál libazsír
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 sárgarépa, vékony karikákra vágva
1 petrezselyemgyökér, vékony karikákra vágva
1 zellergumó, kockákra vágva
só
őrölt fekete bors
1,2 l víz
1 evőkanál zellerzöld, finomra aprítva
1 evőkanál finomra aprított friss, vagy 1 mokkáskanál szárított tárkony
1 bő marék zsenge sóskalevél, szárától megfosztva
1 kiskanál méz
A hagymát és az újhagymát a zsíron megfuttatjuk, majd a fokhagymát beletesszük, és 1-2 percig együtt pirítjuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert rádobjuk. Sózzuk, borsozzuk, a vízzel felöntjük, és fedő alatt puhára pároljuk. A zöldfűszerekkel ízesítjük. Végül a sóskát beleszórjuk, és a mézzel lágyítjuk. Amikor a sóska éppen csak megfonnyad, kész, és azonnal tálaljuk.