Főszerepben a gyömbér
A gyömbér vélhetően Délkelet-Ázsiából származó trópusi évelő növény, amely a kurkumához hasonlóan a gyömbérfélék családjába tartozik. Fűszer- és gyógynövény is egyben, a keleti konyha egyik fontos alapanyaga. Jellegzetes, kissé csípős, citrusos íze van, melyet a benne található gingerol vegyület ad.
Élettani hatásai
A gyömbérnek igen sokféle gyógyhatása ismert, de az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony tulajdonságai kiemelkedők. Éppen ezért lehet fontos fűszerünk a hideg időszakban, hiszen rendben tartja bélflóránkat, emésztésünket, ezáltal immunrendszerünket is. Szinte a legtöbb gyomorproblémára kiválóan használható, így gyomorégésre, savtúltengésre, de émelygésre, hányingerre, hasfájásra, hasmenésre, valamint bélgyulladásra, bélproblémákra is. Kismamáknak a várandósság alatt fellépő émelygés csillapítására kifejezetten ajánlott.
Szabályozza a vér koleszterinszintjét, megnöveli az alacsony vérnyomást, a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti. Használhatjuk köhögés, megfázás, migrénes fejfájás, valamint ízületi- és reumás panaszok esetén. Kiváló gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és görcsoldó, de ismert fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonsága is. Menstruációs görcsök ellen jól alkalmazható a gyömbértea.
Szerepe a konyhában
A gyömbért szinte bármilyen ételhez adhatjuk, így levesekhez, főzelékekhez, sült ételekhez, pácokhoz, öntetekhez, italokhoz, de kapható savanyúságként és kandírozva is. A téli időszakra jellemző a fűszeres kekszek fogyasztása, melyek közül a gyömbéres keksz az egyik legkedveltebb. Gyömbérteával fogyasztva igazán ízletes. Használhatjuk frissen, reszelve – ekkor citrusossága sokkal intenzívebb -, de kapható őrölt formában is.
+1 gyömbéres recept: Gyömbéres karfiolleves
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy burgonya, nagy kockákra vágva
1 kis karfiol, rózsáira szedve
1 vöröshagyma, finomra aprítva
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 cm-es friss gyömbér, megtisztítva és lereszelve
1 kiskanál őrölt kurkuma
1 kiskanál pirospaprika
1 kiskanál őrölt római kömény
só
őrölt fekete bors
kb. 1,2 l zöldségleves (bio-leveskockából is jó)
2 dl natúr joghurt vagy zabkrém
A burgonyát, a karfiolt és a hagymát a felforrósított olajra dobjuk, és kevergetve 5 percig pirítjuk. 1 deci vizet ráöntünk, és lefedve 10 percig főzzük. A fokhagymával, a gyömbérrel, a kurkumával, a pirospaprikával, a római köménnyel, sóval és borssal fűszerezzük. a zöldséglevessel felöntjük, és miután felforrt, további kb. 15 percig főzzük. Forrón tálaljuk, és 1-1 evőkanál natúr joghurttal gazdagítjuk.