Cirokliszt: egy gluténmentes különlegesség
A különböző ételallergiákat a modern kor civilizációs betegségei között tartják számon. A gluténallergia az egyik legnagyobb fegyelmet követelő allergia, hiszen sokaknál a glutén már egy kis mennyiségével való találkozás is súlyos rohamokat, tüneteket produkálhat. Számukra speciális étrend kialakítása szükséges, melyben a glutén nem kaphat szerepet, és egyben ez is jelenti a problémát. Ugyanis glutén nélkül nehezebben áll össze bármilyen tészta, legyen az kenyér, egy muffin, vagy akár egy palacsinta. De persze semmi sem lehetetlen, hiszen a ? sajnos – egyre növekvő igényeknek köszönhetően gluténmentes termékek széles választékával találkozhatunk ma már.
Az egészséges étkezés fontos része
A gluténmentes étkezés azonban nem csak az arra érzékenyek számára lehet fontos, hiszen a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étkezésben a szervezet időnkénti tehermentesítése igencsak ajánlott. Ezért érdemes bizonyos időre ? mondjuk 1-2 hétre ? kiiktatni étrendünkből a glutént, a zsíros húsokat, csípős ételeket, édességeket, tejtermékeket, hogy szervezetünk megtisztuljon, és ezáltal biztosítani tudjuk gondtalan működését. Sokan ma már divatból is áttérnek a gluténmentes étkezésre, pedig egyáltalán nem lenne szükség rá. Inkább törekedjünk az alapanyagok változatos, de mértékletes felhasználására, és időnként tehermentesítsük szervezetünket.
Búzaliszt helyett cirokliszt
S bár a gluténmentes étkezés valóban nem olyan egyszerű, lehetetlennek sem nevezhetjük. A boltokban ma már széles választékban kaphatók a különböző gluténmentes termékek, melyek változatos étkezést biztosítanak. Ilyen például a cirokliszt is, amely igazi különleges alapanyag lehet a konyhában. Ismerjük hát meg!
A cirok, vagy más néven, cil, cirköles, a pázsitfűfélék családjába tartozik. Egyik ősi gabonafélénk, és csak kevesen tudják, hogy a világ ötödik leggyakrabban termesztett gabonája. Afrika szavannás területein őshonos, de a meleg és mérsékelt éghajlaton szinte mindenhol termesztik. Étel, ital (remek sör készül belőle) és takarmány céljából is termesztik.
A cirok igen gazdag élelmi rostokban, fehérjében és vasban, valamint antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedő E-vitamintartalma. Keményítő- és fehérjetartalmát a szervezet lassabban dolgozza fel, így vércukorszintünket is kevésbé terheli meg. Fogyasztása cukorbetegek számára is ajánlott.
A gluténmentes diétában a teljes kiőrlésű cirokliszt tökéletes alapanyag palacsinták, kenyerek, sütemények készítéséhez. Használhatjuk önmagában vagy más lisztekhez keverve is, a belőle készült ételek rendkívül ízletesek. Tökéletes alternatíva a búzaliszt helyettesítésére.