6 vitamindús, friss alapanyag tavaszra
Nincs mese, beköszöntött a tavasz. Bár a reggelek még csípősek, a nappalok egyre melegebbek, gyönyörűen süt a nap, és a piacokon is megjelennek az első friss, vitamindús termések. Kora tavaszra szervezetünk felélte már tartalékait, így igencsak szükség van a gyors pótlásra. Nézzük, miből válogathatunk!
Medvehagyma
A sort a medvehagyma kezdi, idén ráadásul, az igencsak enyhe időjárásnak köszönhetően egy hónappal korábban jelent meg a piacokon. A medvehagymát szinte bármilyen ételhez hozzáadhatjuk, remekül frissíti, ízesíti azt, ráadásul C-vitaminban is bővelkedik. Fokhagymára emlékeztető íze miatt sokan kedvelik, így ha későbbre is szívesen eltennék, kövessék receptjeinket!
Újhagyma
A Húsvét egyik fontos alapanyaga, nem hiányozhat a sonka és a tojás mellől. Használjuk ezt a fiatal, zsenge hagymát salátákhoz, krémlevesek tetejére, de a quiche tésztájának is remek ízt ad. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, illetve B-vitaminokat is, ami segíthet a tavaszi fáradtság leküzdésében, valamint véd a szabad gyökök ellen, erősíti immunrendszerünket, de gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő hatása is ismert.
Torma
A húsvéti ünnepi asztal következő ékessége, melyet erős íze miatt sokan nem szeretnek. Ha egyszerre csak keveset eszünk belőle, egyáltalán nem erős, sőt, igazán kellemes az íze, akár kisebb gyermekeknek is adhatjuk. A torma erős gombaölő és antibakteriális hatású, megfázás esetén kifejezetten jól jöhet. C-vitamintartalma igen magas, serkenti az emésztést, és vesebetegeknek, köszvényeseknek is ajánlott. Ne rontsuk el majonézzel, inkább keverjünk hozzá reszelt almát, vagy egy kevés tejfölt, citrommal ízesítve.
Retek
A retek sem hiányozhat húsvétkor, magas C-vitamintartalmú, emésztést serkentő zöldségünk. Nem véletlen, hogy az első tavaszi termések mindegyikéről elmondható ez, hisz szervezetünknek ekkor van a leginkább szüksége ezekre a finomságokra, hogy a nehéz, téli étkezésről átállhassunk a könnyű, tavaszi étrendre. A retek salátákhoz, szendvicsekhez, sőt, párolva még köretként is kiváló alapanyag. Használják minél gyakrabban és változatosan.
Spenót
A húsvétkor népszerű zöldségek mellett a zöld leveles termések is a tavasz első hírnökei. A tavaszi spenót már igen korán kapható a piacokon, készíthetünk belőle levest, tésztás- rizses ételeket, zsenge levelei pedig szendvicsekhez, salátákhoz illenek. Élelmi rosttartalma kiemelkedő, de gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban is, magas folsavtartalma miatt a terhes nőknek ajánlott. Remek vérnyomás szabályozó, és a daganatos betegségek ellen is hatásos.
Sóska
A spenót társa, a sóska is megjelenik tavasz elején a piacon. A spenóttal szemben azonban a sóskának sokkal mostohább a helyzete, kissé kesernyés íze miatt sokan nem kedvelik. Holott magas C-vitamintartalma jól jöhet a csalóka időjárásban, remekül építi immunrendszerünket, frissítő, élénkítő hatású. Készítsük el főzeléknek, mártásnak, levesnek, de adjunk salátához is belőle.
Zsupos Ildikó
www.izekeserzesek.hu