Zabot a gyereknek!
Mit kapjon a gyerek reggelire, és mit adjunk neki, amikor hazaér az óvodából, iskolából? Ez a kérdés sok szülő életét nehezítette már meg. Ahhoz, hogy gyermekünk energiaháztartása kiegyensúlyozottan működjön a nap folyamán, gondosan megtervezett reggelire van szükség. Fontos, hogy komplex, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ennivalóval kezdje a napot. Az alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételek általában megfelelnek ennek a kritériumnak, és a hosszantartó telítettségérzet mellett az anyagcsere harmonikus működését is biztosítják. A délutáni uzsonna már tartalmazhat gyorsabb felszívódású finomságokat is, de ekkor se az üres kalóriájú cukorbombák kerüljenek az asztalra. Gyümölcs, teljes kiőrlésű keksz, joghurt lehet ilyenkor a terítéken.
Zabot így is, úgy is
A zabpehely, méretétől függően lehet apró vagy nagy szemű. Zabkása készítéséhez az apró szemű ajánlható inkább, mert gyorsabban megfő. Az édes és sós zabfalatkákhoz viszont a nagyobb szemű zabpelyhet javasoljuk. A pelyhen kívül találkozhatunk még zabkorpával, zabliszttel és zabcsírával is. Sütemények alkotásához a zabliszt kiválóan megfelel, a zabkorpát és a zabcsírát pedig csempésszük gyermekeink joghurtjába.
A zab mellett szóljon még, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a tej valamely alkotóelemét (tejcukor és/vagy tejfehérje) nem tudják lebontani, alternatív megoldást jelenthet a zabból készíthető ital. A gabonaitalok a legnagyobb hipermarketekben és a drogériákban már fellelhetők, igaz, borsos áron.
És hogy miért érdemes rendszeresen fogyasztani?
A zab magas antioxidáns-, ásványianyag- és vitamintartalma miatt joggal vívott ki előkelő helyet az egészséges táplálkozás követőinél. Kiváló kalcium-, vas-, mangán- és cinkforrás, vitaminjai közül E- és B-vitamin-tartalma jelentős. Mindezek mellett a zab a legnagyobb fehérjetartalmú gabonaféle. Csökkenti a koleszterinszintet, a daganatok kialakulásának esélyét, valamint véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Emellett erősíti az immunrendszert, csökkenti az asztma előfordulását, és stabilizálja a vércukorszintet. Egy friss kutatás szerint fokozatosan a gluténmentes táplálkozásba is beilleszthető. Ez persze csak akkor igaz, ha tudjuk, hogy hol dolgozzák fel. A zab ugyanis általában olyan malomból érkezik, ahol gluténban gazdag rokonát, a búzát is őrlik.
+1 zabos recept
A zab sokféle alapanyaggal alkot tökéletes párost, étcsokoládéval párosítva például mennyei ízeket képes varázsolni. Most következő receptünk kitűnő alternatíva reggelire, de tízórai- és uzsonnaidőben is nyugodtan eleszegethetjük gyermekeinkkel együtt!
Étcsokoládés, fahéjas zabkeksz, az Ízek és Érzések magazin ajánlásával
Gyors étcsokoládés-fahéjas zabkeksz recept –https://mielefozoiskola.hu/recept/10278/gyors-etcsokolades-fahejas-zabkeksz
Babiczky-Pfliegel Dóra
Ízek és Érzések magazin