2 fenséges saláta a narancsbőr ellen
Vitalizáló zöldsaláta quinoa-ágyon
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg quinoa
- 1 csipet só
- 50 dkg zöldspárga
- 10 dkg rukkola
- 5 dkg galambbegysaláta
- 15 dkg kígyóuborka, vékony szeletekre vágva
- 1 avokádó, meghámozva és szeletekre vágva
- 3 dkg szeletelt mandula, szárazon megpirítva
- 5 dkg piros ribiszke
az öntethez:
- 3 evőkanál szőlőmagolaj
- 2 evőkanál bioalmaecet
- 1 kiskanál friss kapor, finomra aprítva
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál akácméz
A quinoát sűrű szitába tesszük, és erős sugarú folyó víz alatt alaposan átöblítjük. Kétszeres mennyiségű vízben, a sóval feltesszük főni, és kb. 22 percig főzzük, illetve addig, amíg az összes vizet magába nem szívja. Közben előkészítjük a zöldspárgát: a szárvégeit letördeljük, és más ételhez félretesszük (pl. zöldségleveshez). A fejes szárakat vízgőzben 5-6 perc alatt roppanósra pároljuk. A megfőtt quinoát négy tányéron egyformán szétosztjuk, a rukkolát, a galambbegysalátát, az uborkát, avokádót és a párolt zöldspárgát ráhalmozzuk. A pirított mandulával és a ribiszkével megszórjuk. Az öntethez a szőlőmagolajat az almaecettel, a kaporral, a sóval és a mézzel összekeverjük, majd a salátára locsoljuk. Azonnal tálaljuk.
Korianderes garnélasaláta
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg zöldspárga, megtisztítva és darabokra vágva
- 2 evőkanál szűz olívaolaj
- 40 dkg előfőzött garnélarák
- 1 biocitrom leve
- 1 mokkáskanál só
- késhegynyi őrölt fekete bors
- 20 dkg avokádó, kockákra vágva
- 20 dkg koktélparadicsom, félbevágva
- 1 kis lilahagyma, karikákra vágva
- 1 fej tölgylevelű saláta, összetépkedve
- 3 evőkanál mandulaolaj
- késhegynyi őrölt római kömény
- 2 evőkanál finomra aprított, friss koriander
A spárgát puhára pároljuk, ha van gőzpároló, akkor abban a legjobb. Közben, magas lángon, egy kevés olajon a rákot a citrommal meglocsolva, a sóval és a borssal ízesítve, néhány perc alatt megpirítjuk. Azután egy kevés vízzel felengedjük, és még néhány percig sütjük-pároljuk. Az előkészített zöldségeket tálba tesszük. A mandulaolajat a köménnyel és a korianderrel összekeverjük, a salátára öntjük, és összeforgatjuk. Tálaláskor a salátát tányérra halmozzuk, és a rákot a tetejére rendezzük, és frissen elkészítve asztalra adjuk.
További receptjeinket keresse az Ízek és Érzések magazin május-júniusi lapszámában!
Benne: 8 ínycsiklandó kora nyári gyümölcstorta ? Szezonális finomság: a rebarbara ? Vesekő és diétája ? Könnyű saláták a hétvégi családi menühöz ? Könnyű gabonaételek ? Elhízás kamaszkorban ? mit főzzünk? ? Ételek ekcéma esetére