Olvasó üzemmód
0 0
Add to Meal Plan
Kovászos új kenyér

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok száma
150 g kovász
450 g kenyérliszt BL 80
50 tönkölyliszt
350 g langyos víz
2 tk
2 ek olaj

Kovászos új kenyér

Konyha:
  • Személyek 4
  • Medium

Ingredients

Leírás

Share

Kovászos kenyér recept

A kovászunkat 8-10 órával a dagasztás előtt frissítenünk kell. 25 g anyakovászhoz adjunk 100 g kenyérlisztet és 80 g vizet, majd ebből vegyük ki a szükséges mennyiséget. A liszteket, és a vizet kimérjük, és 4-5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tálat takarjuk le, és 30-60 percig pihentessük.

Majd adjuk hozzá a kovászt, és ismét 4-5 percig dagasztjik. Végül hozzáadjuk a sót, és további 4-5 percig összedolgozzuk. Egy tálba belecsorgatjuk az olajat, és beletesszük a tésztát. Lefedjük, és 40 percig pihenni hagyjuk.

Kenyér tészta hajtogatása és pihentetése

Ezután meghajtogatjuk, azaz felemeljük a tészta tőlünk távolabb eső szélét, óvatosan meghúzzuk, majd a tészta tetejére hajtjuk. Ugyanezt elvégezzük a tészta alsó szélével, majd megismételjük a másik két oldaláról is. A négyrét hajtott tésztát megfordítjuk a tálban, és ismét letakarjuk.

A hajtogatást még kétszer megismételjük 40 percenként. A harmadik hajtás után egy órát pihentetjük. Utána megint meghajtjuk,a pultra fordítjuk, és gömbölyűre húzzuk. Lefedjük, és 30 percig pihenni hagyjuk.

Kenyértészta formázása

A pihentetett tésztát meghintjük liszttel, megfordítjuk és veknit formázunk belőle.
Egy szakajtót kibélelünk konyharuhával, meghintjük rizsliszttel, és a megformázott veknit fejjel lefelé belefektetjük, majd betakargatjuk.

12-14 órára betesszük a hűtőbe.

Kovászos kenyér sütése

A sütő tepsit a sütővel együtt alaposan felmelegítünk 230 fokra. A megkelt tésztát óvatosan egy sütőpapírra fordítjuk, és a tetején pengével kb. 4mm mélyen, határozott mozdulattal bemetszéseket ejtünk. A sütőpapír segítségével átemeljük a forró tepsire, és betoljuk az előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.

Végül a kisült kenyeret rácsra tesszük, és kihűtjük.

extern

previous
Töltött padlizsán csónakok
next
Szójaszószban szuvidált malac
previous
Töltött padlizsán csónakok
next
Szójaszószban szuvidált malac

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

A Miele cookie-kat használ, hogy optimalizálhassa és folyamatosan fejleszthesse a weboldalt. A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. A weboldalon található cookie-kal kapcsolatos részletes információk a "További információk" gombra kattintva érhetők el. Ezen a ponton dönthet úgy is, hogy nem fogadja el a cookie-k használatát, azonban ez esetben ennek megfelelően kell beállítania a böngészője erre vonatkozó beállításait.

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here