Olvasó üzemmód
0 0
Add to Meal Plan
Sokmagos gluténmentes cipó

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok száma
1.00 tk lenmag
1.00 tk chiamag
3.00 dkg barna rizsliszt
3.00 dkg hajdinaliszt
5.00 dkg cirokliszt
4.00 dkg fehér rizsliszt
5.00 dkg burgonyakeményítő
3.00 dkg kukoricakeményítő
1.00 ek napraforgómag
1.00 ek szezámmag
1.50 tk szárított élesztő
2.00 tk cukor
1.00 tk xantángumi
1.00 tk
0.25 tk sütőpor
1.00 db tojás
1.25 dl víz
0.50 tk almaecet

Sokmagos gluténmentes cipó

Tulajdonságok:
  • Gluténmentes
Konyha:
  • 120 perc
  • Személyek 4
  • Hard

Ingredients

Leírás

Share


A lenmagot és a chiamagot kávédarálóban finomra őröljük, majd egy kis tálkában összekeverjük 2 evőkanál forró vízzel, és állni hagyjuk. Egy fedeles keverőtálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, tehát a liszteket, a keményítőket, az összes olajos magot, a szárított élesztőt, a cukrot, a xantágumit, a sót és a sütőport. A tojást, 1¼ dl vizet, az almaecetet és az olajat összevegyítjük egy kancsóban, és a száraz hozzávalókhoz öntjük, majd hozzáadjuk a leforrázott magokat is. A tésztát fakanállal vagy robotgéppel 4-5 perc alatt simára keverjük – míg ragacsos masszát kapunk – majd lefedjük, és 2 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Két lehetőségünk van: vagy áttesszük a hűtőbe (ahol akár 4-5 napig maradhat), vagy azonnal megformázzuk és megsütjük. Ha ez utóbbit választjuk, még további 40 perc kelesztés kell neki. De érdemes másnap megsütni a kenyeret, mert az a tapasztalatom, hogy sokkal finomabb lesz, ha a tészta az első kelesztés után legalább 24 órát pihen a hűtőben. Sütés előtt 90 perccel kivesszük a tésztát a hűtőből. Egy kis tálkában vizet készítünk magunk mellé, és sütőpapírt terítünk egy pizzalapátra vagy tepsire. A tésztát nedves kézzel a sütőpapírra fordítjuk, és vizes kézzel, valamint nedves spatula segítségével hosszúkás bucivá formázzuk. Fontos, hogy folyamatosan nedvesítsük a kezünket – ami a gluténes kenyérnél a liszt, az nekünk a víz. Tehát nedves kézzel elsimítgatjuk a kenyér felszínét, majd folpackkal lefedjük, és 90 percig pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (gázsütőn 8-as fokozat). A sütő rácsát középre tesszük, és ha van pizzakövünk, rátesszük, hogy átforrósodjon. A sütő aljába egy kisebb tepsit készítünk, és vízforralóban kb. 2 dl vizet forralunk. A 90 perc elteltével a bucit vizes kézzel átsimogatjuk, majd rászórunk 1 evőkanál magkeveréket. Egy nagyobb recés kést megnedvesítünk, és átlósan 3 kb. 1 cm mély vágást ejtünk a cipón. A tészta ráragad a pengére, ezért azt minden egyes vágás után vizes papírtörlővel áttöröljük. Sütőkesztyűt húzunk, fogjuk a pizzalapátot, és a tésztát sütőpapírostul a forró pizzakőre csúsztatjuk (ha nincs pizzakövünk, tepsistül tesszük a kenyeret sütőbe). Gyorsan visszacsukjuk az ajtót, majd újra kinyitjuk, és az alsó tepsibe óvatosan kb. 2 dl forró vizet öntünk. Vigyázat: forró gőz fog felcsapni, legyen rajtunk kesztyű, és ne hajoljunk túl közel. A cipót kb. 35 perc alatt megsütjük.

miele01

previous
Töltött paprika – hagyományos
next
Grillezett csirkemell fokhagymás zöldbabbal
previous
Töltött paprika – hagyományos
next
Grillezett csirkemell fokhagymás zöldbabbal

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

A Miele cookie-kat használ, hogy optimalizálhassa és folyamatosan fejleszthesse a weboldalt. A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. A weboldalon található cookie-kal kapcsolatos részletes információk a "További információk" gombra kattintva érhetők el. Ezen a ponton dönthet úgy is, hogy nem fogadja el a cookie-k használatát, azonban ez esetben ennek megfelelően kell beállítania a böngészője erre vonatkozó beállításait.

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here