Olvasó üzemmód
0 0
Add to Meal Plan
Rozsos zsemlék

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok száma
2.00 dkg élesztő
30.00 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20.00 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2.00 tk
2.00 ek tökmag
2.00 ek napraforgómag
4.00 ek olajos mag
3.00 dl víz
2.00 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj

Rozsos zsemlék

Tulajdonságok:
    Konyha:
    • 120 perc
    • Személyek 8
    • Hard

    Ingredients

    Leírás

    Share

    Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben feloldjuk, egy kanál segítségével jól összekeverjük a morzsolt élesztőt a vízzel.Dagasztótálba tesszük a liszteket, a sót, a magvakat, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáöntjük. Célszerű a kimért langyos vízből fél dl-t tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége. Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk.Amikor az edény falától elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat.Fél órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk.Kifliket vagy zsemléket formázva, kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percig kelesztjük. Sütési idő: hideg sütőben kezdve 10 perc közepes hő°C-on (gáz: 4-es fokozat, villany: 180-200 °C), 10 perc magas hő°C-on (gáz: 8-as fokozat, villany: 240 °C), majd ismét 10 perc közepes hőfok. Érdekesség: A kelesztéshez használt élesztő egysejtű gomba, mely meleg, párás helyen gyorsan szaporodik, s ekkor széndioxidot termel. Minél nagyobb sikértartalma (azaz fehérjetartalma) van a lisztnek, annál lyukacsosabb, lazább kenyeret tudunk belőle sütni, mert ez a fehérje a hozzákevert víztől megduzzad, és rugalmassá válik, magába fogja a széndioxidot. Ez a magyarázata annak, hogy a rozslisztből (mivel rossz és kevés a sikértartalma, nehéz) sűrű szerkezetű kenyér lesz, ezért célszerű teljes kiőrlésű búzaliszttel keverni. Sütés után a kenyér steril, az élesztő gomba elpusztul, az általa fejlesztett gáz elillan, a fehérje szál megszilárdul, ez a lyukacs.

    miele01

    previous
    Epres garnéla a Béterv-ben
    next
    Narancsos kacsamell rukkolával
    previous
    Epres garnéla a Béterv-ben
    next
    Narancsos kacsamell rukkolával

    Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

    A Miele cookie-kat használ, hogy optimalizálhassa és folyamatosan fejleszthesse a weboldalt. A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. A weboldalon található cookie-kal kapcsolatos részletes információk a "További információk" gombra kattintva érhetők el. Ezen a ponton dönthet úgy is, hogy nem fogadja el a cookie-k használatát, azonban ez esetben ennek megfelelően kell beállítania a böngészője erre vonatkozó beállításait.

    Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here