A lazacszeletek mindkét oldalát szórjuk be a só és a cukor keverékével, és hagyjuk állni 15 percig. Ezután mossuk meg hideg vízzel a halat. Egy serpenyőben egy ek olívaolajon süssük ropogósra a lazacot. Tönkölybúza salátához öblítsük le a tönkölybúzát hideg víz alatt, és sós vízben főzzük meg. Ha előfőzött tönkölybúzát használunk, az kb. 15-20 perc alatt megpuhul. Helyezzük a kész tönkölybúzát egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá az olívaolajat, fűszereket, pirított napraforgómagot, citromlevet és citromhéjat. Vágjuk durvára a petrezselymet, szeleteljük fel a zöldhagymát. Keverjük össze a hozzávalókat, és pihentessük tálalásig. A pácolt céklához keverjük össze a páclé összetevőit, tegyük bele a meghámozott, vékonyra szeletelt nyers céklát. Hagyjuk 2 órán keresztül hűtőszekrényben érlelődni. A megsült lazacszeletek mellé helyezzük a pácolt céklaszeleteket, és erre tesszük a zöldséges tönkölybúza salátát.