Olvasó üzemmód
0 0
Add to Meal Plan
Köles torta – Ország tortája 2011

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Hozzávalók

Adagok száma
290.00 g hántolt köles
1100.00 ml tej
260.00 g cukor
1.00 db vaníliarúd kikapart belseje
5.00 g
60.00 g vaj
1.00 db citrom reszelt héja
960.00 g köles alapfőzet
3.00 db tojás
30.00 g mandulaliszt
70.00 g őrölt lenmag
70.00 g lenmag pehely
60.00 g áttört túró
500.00 g langyos köles alapfőzet
100.00 g sárgabarackkonzerv
50.00 g sárgabarack koncentrátum
150.00 g tejszínhab
100.00 g zselatin
5.00 db lapzselatin
230.00 g sárgabarack
70.00 g cukor
4.00 g pektin

Köles torta – Ország tortája 2011

Tulajdonságok:
  • Gluténmentes
Konyha:
  • 90 perc
  • Személyek 8
  • Hard

Ingredients

Leírás

Share


A hántolt kölest alaposan mossuk át forróvízzel, majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró kölesalap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém (500 g). A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. (Érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni, mert a sütőpapírra ráragad. Tehát duplán csomagoljuk.) A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a kölesalap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre, majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából. A szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára. A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy kb. 2 órára a mélyhűtőbe majd, ha a krém megdermedt, válaszuk le róla a szilikonformát. Az öntet lefőzése: Szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újr, majd tortába töltés előtt hűtsük vissza. Kikészítés: A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládé lapból kivágott háromszöggel, és felezett sárgabarack konzervvel.

miele01

previous
Rákkal töltött gombafejek – Miele gőzpárolóban készült
next
Hal (Sügér) sóbundában
previous
Rákkal töltött gombafejek – Miele gőzpárolóban készült
next
Hal (Sügér) sóbundában

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

A Miele cookie-kat használ, hogy optimalizálhassa és folyamatosan fejleszthesse a weboldalt. A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. A weboldalon található cookie-kal kapcsolatos részletes információk a "További információk" gombra kattintva érhetők el. Ezen a ponton dönthet úgy is, hogy nem fogadja el a cookie-k használatát, azonban ez esetben ennek megfelelően kell beállítania a böngészője erre vonatkozó beállításait.

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here