A lazacfilét 2 ujjnyi csíkokra vágjuk, papírtörlővel szárazra töröljük, és egy olivaolajjal kikent magas falú tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, a citrom levével meglocsoljuk, majd elkészítjük a pácot. A fent sorolt hozzávalókat egy kézi habverővel alaposan kikeverjük és a lazacfilék tetejét megkenjük. Végül a kukoricaprézlivel és a citromfűvel megszórjuk. A sütőt előmelegítjük 220° (légkeveréses 200) fokra és 12-15 perc alatt megsütjük. A spárgákat megmossuk, fás részét letörjük és csokorba fogva egy vízzel teli lábasba állítjuk, úgy, hogy a rügyei kilógjanak a vízből. A főzővízbe a vajat, a sót és a szódabikarbónát (nem csak a színét tartja meg, de az állagának is jót tesz) beletesszük – és a spárgát roppanósra főzzük.