Gőz fölött megmelegítjük a mézet, közben hozzáadjuk a vajat. Egy edényben összekeverjük a kétféle lisztet, a porított cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a tojást. Mikor a mézes vaj jól meglágyult, hozzákeverjük a többi alapanyaghoz. Kézzel jól összedolgozzuk, amíg egynemű tészta lesz belőle. Ha a begyúrásnál túl szilárd lett a tészta, adjunk hozzá egy kis meleg vizet.
Ezután fóliába tesszük a tésztát, és minimum 2 órát hideg helyen (hűtőben) pihenni hagyjuk. Szobahőmérsékleten ne maradjon a tészta!
Lisztes felületen, nyújtófával kinyújtjuk a tésztát, és máris készíthetjük belőle a formákat. A tésztának alulról, felülről is kapnia kell elég lisztet, hogy ne tapadjon le.
Díszítés: natúr magvakkal (sütés előtt). Ha sütés előtt átkenjük vízzel, matt felületű lesz a megsült tészta, ha tojással átkenjük, fényes felületű lesz a karácsonyi tésztánk.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, ám amikor betesszük a tésztát, vissza kell venni 150 °C-ra. A befóliázott tészta hetekig eláll a hűtőben. Ajándék készíthető belőle, karácsonyi dísz, karácsonyfadísz, fantasztikus sütemények és még számtalan egyéb finomság, különlegesség.