A tészta mennyiségét a töltelékekhez képest 1-1-1 arányban adjuk meg, vagyis ha valaki mindkét, alább megadott töltelékkel szeretne egyszerre próbálkozni, akkor vagy felezze azokat, vagy tésztát duplázzon. Tészta elkészítése: A lisztet felhalmozzuk a gyúródeszkára, a közepébe ütjük a tojást, fokozatosan adjuk hozzá a zsírt (ha zsíradékban fogjuk kisütni, 15 dkg-ot, ha sütőben, kemencében vagy grillen, akkor 35 dkg-ot) és salmuerat. Salmuera helyett persze használhatunk langyos vizet és sót ízlés szerint. Homogén tésztát gyúrunk. Sütés előtti napon, de nyújtás előtt 1-2 órával mindenképp jó elkészülni vele és pihentetni. 3-4 mm-esre nyújtjuk, majd 18-20 cm-es korongokat vágunk ki belőle. A húst, hagymát, a megfőtt krumplit és tojást, olajbogyókat egy éles késsel összevágjuk (a jó empanada töltelékben semmi nincs darálva). Ha a mazsola túl nagyszemű, azt is lehet vágni, illetve felhasználás előtt beáztatni kevés vörösborba. Egy edényben felforrósítjuk a zsírt, üvegesre fonnyasztjuk benne a hagymát. Ha ez kész, a felvágott húst dobjuk az edénybe, forgassuk meg a hagymában, és amint a kis húskockák minden oldala megsült, zárjuk el a lángot. Ezután adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és a fűszereket a töltelékhez, és egy fakanállal keverjük át A tölteléket hagyjuk kihűlni, majd 1-1,5 ek-nyit tegyünk egy-egy tésztakorong közepébe.