A tésztát lehetőleg előző este készítsük el, hagyjuk legalább egy napot pihenni. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, majd hozzáadjuk élesztőt, cukrot, tejfölt és a tojást, majd összegyúrjuk. 4 cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig hűtőszekrényben pihentetjük.
A kétféle tölteléknél feltüntetett, összesen 10 dkg mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, meglocsoljuk 6 cl rummal, lefedjük, és fél órát érleljük benne. Utána újra lecsepegtetjük.
A diótöltelékhez felhasítjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejéből a vaníliapépet, a porcukorral együtt elkeverjük a dióban. Belerakjuk a mazsola másik felét, és egy kevés tejet. Ha híg a töltelék, adagoljunk hozzánk egy kevéske zsemlemorzsát.
A máktöltelékhez a mákot elkeverjük a porcukorral, a citromlével és a citrom héjával, majd hozzáadjuk a mazsola felét és a rumot. Kézzel összedolgozzuk. Ha nagyon száraz, rakhatunk bele egy kevés tejet, de fontos, hogy ne legyen híg.
A cipókat átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Tetejüket vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t. Elsimítjuk rajtuk a diós- illetve mákos töltelék arányos mennyiségét, megszórjuk mazsolával. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és addig pihentetjük, amíg a tojás meg nem szikkad. Ezután finoman megkenjük tojásfehérjével, és további fél órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A rudak tetejét megszurkáljuk egy villával, és kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.