5 ok, miért együnk zöldbabot
1. Csak kevés kalóriát tartalmaz
A zöldbab igen kevés kalóriát tartalmaz, így segíthet a diétában, élelmi rosttartalma ugyanakkor magas, melynek köszönhetően támogatja a megfelelő emésztést, valamint hosszan tartó telítettségérzést ad.
2. Remek vitamin- és ásványianyag-forrás
A zöldbab kitűnő A-provitamin- és C-vitamin-forrás, melynek köszönhetően nagyban segíti a keringési rendszer munkáját, de gazdagon tartalmaz folsavat, ami a kismamáknak rendkívül fontos, valamint káliumot, magnéziumot és kalciumot is.
3. Magas a fehérjetartalma
A kifejlett szárazbabnak tízszer akkora a fehérjetartalma, mint a hazánkban oly kedvelt burgonyának. Érdemes néha a krumplit babra váltani, főként a téli időszakban, hiszen egy rendkívül tápláló zöldségünk.
4. Segíti az emésztést
Magas rosttartalmának köszönhetően a koleszterin felszívódását is segíti, akárcsak a szénhidrátok és zsírok esetében. Ugyanezen tulajdonsága következtében támogatja a szervezet méregtelenítését és a vastagbélrák megelőzését.
5. Ízületi problémákra kifejezetten ajánlott
Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, mely az ízületi problémákkal küzdők számára jelenthet hatásos gyógyírt.
És még egy kis érdekesség
A zöldbabot sokáig főként szemesen, szárazbab formájában, vagy szárítva használták. Amikor Európába került, az olaszok voltak az elsők, akik friss zöldségként, zsenge, zöld formájában kezdték el enni. Zöldbab elnevezése innen származik.
Zsupos Ildikó