3 mandulás finomság házilag: tej, joghurt, puding
Gyerekkoromban Öveges professzor fizika órái szeretteték meg velem a kísérletezést. Hétköznap délelőttönként az Iskola Tv-ben az ő előadásai kötöttek le legjobban, ha megfázva, gyomorrotással, vagy csak szimplán, egyhe fokú iskola undoritusszal otthon lábadoztam. Sajnos a végcélt nem érte el a szemüveges bácsi a dobozban: a fizikát nem sikerült megkedvelnem, de a kísérletezést annál jobban. A gasztronómiával való egymásra találásunk után egyenes út vezetett ahhoz, hogy megtaláljam magamban ? barokkos túlzással ? a konyha Öveges professzorát.
Hétköznapi kísérletezés és a végeredmény
A napokban munka után hazaérve valami finomra vágytam. Feltúrtam a hűtőt, a kamrát, még a titkos rejtekhelyeket is, de semmi fogamra valót nem találtam. Így történt, hogy a hagyományokat megtörve, egy hétköznap késő délutánján kezdtem neki a kísérletezésnek. Miután felmértem, hogy mi van otthon, máris kész volt a terv: mandulatej, abból mandulajoghurt, és abból a végcél, a csokipuding. A kísérletezés izgalma átjárt, és ezen az egyszerű keddi napon egy szempillantás alatt hétvégi hangulatba estem.
Mandulatej
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 7-8 dl-hez:
- 1 liter víz
- 10 dkg hántolt mandula
- 2-3 evőkanál méz, vagy 1-2 evőkanál xylit
A vizet feltesszük forrni, és beleszórjuk a mandulát. Forrástól számítva 1-2 percig főzzük. Tűzről levéve kicsit lehűtjük, majd a mandulákat átszedjük egy konyhai robotgépbe, és apróra őröljük. A főzőlével folyamatosan felöntjük, majd belerakjuk a mézet vagy xylittet, és együtt turmixoljuk tovább kb. 2 percig. A levet sűrű szövésű szűrőn, vagy egy rétegezett gézdarabon átszűrjük, és máris kész a mandulatej. Az édesítést elhagyhatjuk, ha nem édességhez készítjük. A fenmaradó apróra darált mandulát most se dobjuk ki: müzlihez keverve, vagy süteményekbe felhasználhatjuk.
Mandulajoghurt
Elkészítési idő (kész mandulatejből): 15 perc
Hozzávalók 2 személyre:
8 dl mandulatej
3 evőkanál étkezési keményítő
Az elkészített mandulatejből 7 dl-t gyakori kevergetés mellett felteszünk forrni. Közben a maradék 1 dl mandulatejet összekeverjük a keményítővel. Ha már majdnem forr, akkor a keményítős részt belekeverjük. Várjuk meg, míg egyet rottyan, és vegyük le a tűzről. Fontos, hogy ne főzzük tovább, mert a keményítő nem bírja a forralást, és nem fogja bekötni a folyadékot. Hőálló poharakba helyezzük, és lehűtjük, gyümölccsel, lekvárral ízesíthetjük.
De nekem nem ez volt a tervem, csoki ízre vágytam!
Csokipuding
Elkészítési idő (kész mandulajoghurtból): 1 perc
Hozzávalók 2 személyre:
- 6 dl mandulajoghurt
- 2 evőkanál jó minőségű kakaópor
- méz, vagy xylit ízlés szerint
Az elkészült mandulajoghurtba még melegen (de már a tűzről való levétel után) belekeverjük a kakaóport. Én még tettem bele 2 evőkanál mézet. Hőálló tálakba öntjük, lehűtjük és a mandulatej készítése során kimaradt darált mandulával díszítjük.
Összegezve: egy kis mandulából, vízből, édesítőből és kakaóporból egészséges és laktózmentes finomságot gyártottam, ami ? az ilyen termékekkel szemben kritikus páromnak is nagyon ízlett. Ja, és az egész közel fél óra alatt megvolt. Kell ennél több egy egyszerű kedd estére?
Sarlós Zsuzsa
www.izekeserzesek.hu