Főzőiskola a Miele támogatásával

HVG.hu a Miele séfjéről és a Miele Főzőiskoláról

Admin 2014.08.28

Budapesti főzőiskolákat bemutató sorozatunkban ezúttal profi terepre léptünk. Kis fenntartással, mert lássuk be, éppenséggel egy profi konyha nem tűnik közösségépítő műhelynek. Kellemesen csalódtunk.

High tech felszereltség, minden csillog-villog, az ember szoronghat, nehogy már elefánt legyen a porcelánboltban. S ráadásul egy kvalifikált séf keze közé kerülünk. Milyen is lehet az ilyen konyha? Képzeteink szerint, Gordon Ramsay-is értelemben inkább egy szigorúan hierarchikus felépítésű, feszített tempójú üzemre hasonlít, ahol csak egy valakinek lehet szava, és az a séf. A keze alá dolgozó szakácsoknak, kuktáknak és kisegítőknek maximum helyeselniük szabad, de azt is csak halkan, nehogy a hirtelen haragú és félelmetes „F”, mint főnök haragját szítsák.

Nos, Kis Sándor, a Miele-főzőiskola séfje kicsit sem hasonlít Gordon Ramsay-re – bár lehet, hogy bizonyos értelemben nem bánná –, ami kifejezetten előnyére válik. Derűs nyugalommal irányítja alkalomról alkalomra maroknyi csapatait, és egyáltalán nem zavarja a kotnyeleskedés vagy az esetlenség. Azt állítja, neki elég, ha az általa felállított irányvonalat nagyjából követik a tanítványok, nem akar szigorú szabályokat betartatni.

Az egész főzőiskola azért jött létre, hogy jó hangulatban, közösségi tevékenység formájában, használat közben ismertessék meg a legkorszerűbb konyhai gépeket, eszközöket. Persze élményekkel is gazdagodva. „A főzés nálunk közösségi tevékenység. Megosztjuk a munkát, mindenkinek van valamilyen részfeladata, és megpróbáljuk jól érezni magunkat. Ezért nem zavar, az úgymond kontárkodás" – állítja a séf. Majd hozzáteszi: „a házi gasztronómia arról szól, hogy megpróbálunk minél változatosabban főzni. Itt azt is megtanulhatják a résztvevők, hogyan kell rendeltetésszerűen használni a konyhai eszközeinket. Nekem ez egy kihívás, és örömet okoz, ha segíteni tudok a háziasszonyoknak abban, hogy színesebben és egészségesebben tudjanak a családjuknak főzni.”

.....

A cikk folytatásáhozz kattints ide

Címkék:
  • Kis Sándor

Hozzászólások

Szőke Emese
Szőke Emese
Nekem Sanyi séf a kedvencem, mert mindig megmondja a tutit! /elnézést a bizalmaskodásért, de így hívom magamban/ A piskóta a mumusom! Az életben nem sikerült még, igaz én gyümölcscukorral sütök! Amikor Sanyi séf miden csodakavaró nélkül csak úgy kézzel összekavarta a piskótatésztát nem hittem a szememnek! Kipróbáltam és képzeljétek működik! Gyönyörű, habkönnyű piskótám lett! Ha tuti meglepetés kaját szeretnétek, keressétek a receptjeit!

Kis Sándor szakmai cikkei